2019-05-10
今次黎到大埔,專程係食呢間小店,之前睇過採訪見到佢地真係真材實料,每日神早起身去備料,去捱出黎,所以對於呢啲咁努力去做一件事出黎,係非常欣賞,努力唔一定有回報,但你努力就一定有人睇到 by 呢個黃智雯,tag 黃智雯 (紅字) ❤️-間鋪仔唔算好大,見到個呀姨同呀嬸好努力做,睇睇個餐牌啲嘢食都算抵食,呢到個招牌就係砵仔糕,有好多唔同味揀,有黑糖、芝麻、紫米揀,我就食左 #石磨黑糖砵仔糕 $6,我就唔係好識食嘅石唔石定磨唔磨,不過咬落去係煙韌,黑糖味都有勁嘅,係唔錯 🤤-另外見佢地主賣都係石磨米漿腸粉,又係即叫即整,食左 #櫻花蝦叉燒腸 $25 同 #新鮮粟米腸 $18,內餡就冇咩特別架啦,叫正常啦,腸粉嘅質地就係似食皺皮腸咁,唔係純滑身果隻,唔同質感,中唔中意就見仁見智啦,我就覺得正常嘅 🤡-反而我覺得最值得叫嘅嘢係佢地自煲嘅糖水甜品,#冰糖紅棗桃膠 $15,除左可以養顏靚靚之外,佢真係飲落就知係真材實料,成半枝都係料,勁多桃膠,勁大枝,應該 700ml 嘅樽,比出面成 $30 嘅嘢飲好多多聲 🤤-友口馥大埔北盛街 23 號瑞安樓地下 3 號舖
友口馥
大埔北盛街 23 號瑞安樓地下 3 號舖