2017-07-29 1650 瀏覽
喺附近揼完骨,又係時候揾食!用openrice一search,“心夜來潮”喺附近有分店,仲喺三坡坊好近,一於試下!有個“潮”字緊係食潮州菜啦!其實之前見塘尾道開咗已經想試,但地址唔就腳冇去!已經夜晚9點,外面仲係好熱鬧好多人,好似以前屋企樓下大排檔“潮州佬”咁!入到去見到古式古香嘅裝修,好有電視劇嘅客棧feel~原本都諗住食砂窩粥,但一入舖就比牆上poster吸引住~又見隔離枱食緊~卜卜蜆!睇緊餐牌時就上左碟小食,呢個青瓜同平時有d唔同!個汁係有花生醬香味,食落有少少辣味!上枱時仲係凍嘅,顯得青瓜特別爽脆!爆炒醬啫秋葵加肉末爆炒完全冇滑潺潺嘅感覺,食落脆口又夠野味,好好味!秋葵其實好有益,但屋企人唔like佢滑潺潺似鼻涕!有機會要帶媽咪嚟試下,等佢對秋葵改觀!石板燒汁茄子呢個汁相對比較甜,我哋覺得麻麻地!傳統鴨蛋煎蠔烙呢個實物比起餐牌上張相炸得犀利好多!但佢又唔係粉頭果種,都可以接受嘅!蠔仔量唔算好多,可以再多少少會更加好!砂鍋卜卜蜆煲蜆雖然上枱時已經全部被打開,無咗一路煲一路"卜卜"聲咁彈開,唔夠過隱,但勝在蜆鮮甜無沙,加上有好多粟米同粉絲碎,可以食之餘仲可以飲湯,略嫌煲耐左粉絲變成

入到去見到古式古香嘅裝修,好有電視劇嘅客棧feel~

爆炒醬啫秋葵

加肉末爆炒完全冇滑潺潺嘅感覺,食落脆口又夠野味,好好味!
石板燒汁茄子
呢個汁相對比較甜,我哋覺得麻麻地!

傳統鴨蛋煎蠔烙

砂鍋卜卜蜆煲

蜆雖然上枱時已經全部被打開,無咗一路煲一路"卜卜"聲咁彈開,唔夠過隱,但勝在蜆鮮甜無沙,加上有好多粟米同粉絲碎,可以食之餘仲可以飲湯,略嫌煲耐左粉絲變成粉碎,但整體都好好味!
2017-07-05
5 分鐘 (堂食)