2024-07-22 1974 瀏覽
去完果欄剛巧落大雨,順便醫肚便去了彌敦道的小草都八怪吃個飯。餐牌選擇很多,有飯有串燒亦有米線,每款圖文並茂,唔使左揀右揀,直接睇圖食飯。最後揀了呢度的招牌生滾石鍋米線和兩個小食。一桶水果香檸茶先上枱,大大桶入面有很多水果,夠晒抵飲!我點了話梅金檯檸檬特飲,暖宮又暖胃。一口開心果風乾熟成牛肉是最新出品,概念有點似巴馬火腿和蜜瓜,不過將火腿換了厚切牛肉。蜜瓜香甜,而且加上了藍莓和酸瓜,口感幾豐富,牛肉味道亦夠濃,整體嚟講有新意又好食!原條燒茄子大大條茄子燒得肉嫩多汁,滿滿的蒜頭醬,帶點微辣,好惹味!十八怪招牌金湯過橋石鍋米線,材料十分豐富。封門牛柳、花膠、溫泉蛋、海蝦、蟹柳、鯛魚片、翡翠苗、腐皮、芫荽、芽菜、韭菜。一次過滿足晒所有願望,熱辣辣上枱,金湯有好香的鹹蛋黃味,果然是招牌!而且用上了雲南直送的手工米線,彈牙又不易斷,好食!!!所以幫襯的人不少都點石鍋米線。沙嗲牛牛石鍋石鍋米線,材料有肥牛、封門牛柳、牛丸、牛柏葉、牛肚、金菇。沙嗲湯底較金湯更加濃味,肉感更重,更適合食肉獸!

我點了話梅金檯檸檬特飲,暖宮又暖胃。

2024-07-07