2018-12-30
銅鑼灣有林林總總的美食 lunch有時真係花多眼亂咁岩今日好想食日本拉麵 就行咗去出名多拉麵店嘅登龍街嗰度望一望金田家係唯一一間我同朋友未試過嘅 所以就試一試啦~ 由於已經係下午兩點所以已經過咗peak hour 餐廳依然仲有好多人 但係唔需要等位環境座位都幾舒適,感覺不錯<<柚子辛口拉麵 $98>>賣相非常吸引我另外分別以$14及$7追加左一隻溏心蛋同埋粟米所以睇落已經非常豐富味道有淡淡的柚子香 豬骨湯底亦非常濃郁 加上辛辣嘅味道~又惹味又特別令整碗麵嘅味道大大提升層次從來冇諗過原來柚子同拉麵能夠做出美味嘅配搭 而拉麵有唔同嘅硬度 讓客人以自己嘅喜好選擇 而我就選擇左硬麵 所以口感非常好另外豚肉係半肥瘦肉 肉質鮮嫩 又夠腍~我同朋友都係一樣叫呢一款拉麵 好食到我哋兩個都停唔到口<<唐揚雞塊 $35>>Size比我想像中大份口感外酥內軟 炸得剛剛好 能夠保持到雞肉嘅肉汁而且肉質嫩滑 加少少檸檬汁同埋沙律醬能平衡油膩感 味道一流最後同朋友都叫左支波子汽水 佢係我兒時食日本野必叫嘅飲品為我呢個豐富嘅午餐畫上完美嘅句號
<<柚子辛口拉麵 $98>>
另外豚肉係半肥瘦肉 肉質鮮嫩 又夠腍~
我同朋友都係一樣叫呢一款拉麵 好食到我哋兩個都停唔到口
<<唐揚雞塊 $35>>