2024-12-19 264 瀏覽
今日朋友帶我去食川菜 餐廳門面平平無奇 但食物質素就真係有驚喜首先當然叫咗呢度嘅招牌之一酸菜魚 本身我同朋友都鍾意食酸菜魚 而呢度嘅酸菜魚用嘅魚肉非常厚身有咬口 而且個湯底味道都唔錯 裏面有酸菜大豆芽薯粉等等嘅配料 食完一口又一口孜然寸骨 呢個係豬脾骨 可以揸住個骨啖啖肉咁咬 睇落去雖然好似比較乾 但係食落都夠軟淋 面頭佈滿孜然 非常惹味大盤花菜 呢個超有鑊氣好香好好味 應該係由豬油炒成 大盤花菜走過油 仲有啲鹹肉 屋企好難炒到咁香咁有鑊氣 價錢只係70蚊但係份量十足家鄉炒米粉 本身正常我哋就唔會嗌啲咁飽肚嘅嘢 但呢個係店員推介 咁我哋就即管信佢試一試 點知真係非常有驚喜 除咗份量好大之外仲要炒得乾身有鑊氣 雖然係好平凡 但真係好好味 而家諗起都想食