2019-03-06 38 瀏覽
放假當然要輕鬆下食好西。呢日就約左老朋友黎油塘大本營敍舊,見到原來呢個商場開左間旺記冰室。呢間野係尖沙咀既分店成日大排長龍,一路都無機會試午餐。今日閒日,見吾多人排隊,於是拉埋個fd黎試下,睇下係咪咁值得排長龍。我當然叫佢地既招牌雙併叉燒蝦蛋飯 配旺角秘製甜豉油,另加兩蚊配凍檸茶。隻隻碟都印有旺記冰室既字,好sharp醒。蛋係用日本蛋,炒到半熟同叉燒蝦融合一齊。叉燒偏瘦但吾un,蝦好爽,配埋滑蛋同秘製豉油,有口感得黎,吾會乾曾曾,好岩我胃口。豉油汁少少甜,灑滿成碟飯,但又未致於水汪汪。凍檸茶茶底不錯,香濃少苦澀味,有3塊不是薄切既檸檬。朋友叫左個常餐 包左多士同滑蛋。多士係少有既麥包,雖然已塗牛油,但無油淋淋。蛋又係呈半流體狀,望落好吸引。朋友讚呢件香脆滑既口感都有,好正喎。食完主食後,又到下午茶時段,share左個下午茶。奶醬西多士切到粒去炸,好有誠意,味道比普通西多士香口。個招牌蛋飯仲有其他食材配撘。總括而言,個飯真係值得排陣隊食,希望搵日lunchtime 可以早少少蛇出黎尖沙咀分店排隊再食。
放假當然要輕鬆下食好西。

隻隻碟都印有旺記冰室既字,好sharp醒。

蛋係用日本蛋,炒到半熟同叉燒蝦融合一齊。

豉油汁少少甜,灑滿成碟飯,但又未致於水汪汪。

凍檸茶茶底不錯,香濃少苦澀味,有3塊不是薄切既檸檬。

朋友叫左個常餐 包左多士同滑蛋。
多士係少有既麥包,雖然已塗牛油,但無油淋淋。
蛋又係呈半流體狀,望落好吸引。
朋友讚呢件香脆滑既口感都有,好正喎。

食完主食後,又到下午茶時段,share左個下午茶。
奶醬西多士切到粒去炸,好有誠意,味道比普通西多士香口。

個招牌蛋飯仲有其他食材配撘。