2022-04-07
🚦天天烘焙(西營盤)【令我放棄去西營盤Cafe嘅麵包舖】對我來講,每次去西營盤都係遠征,明明有咁多靚嘅Cafe,我偏偏每次都會去呢間麵包舖🧡🕋黑糖糕🕋$1210/10【留翻啲俾我🥺】我最愛嘅糕點,沒有之一‼️佢係我心目中嘅鎮店之寶,每一次去都一定會買👑點解咁講?除咗因為好好食之外,仲因為獨一無二🥇店員話係師傅喺台灣學師翻嚟,所以其他地方無得買㗎😳同平時嘅黃糖白糖糕唔同,佢更加紮實✊雖然無咁彈牙,但仍然保持少少煙韌🤏咬落係好有滿足感😚因為好有實感味道方面,黑糖味道幾出🥸未必滿足到超級黑糖控,但我自己就俾💯但最滿意嘅係佢啲料勁多🥰合桃、提子乾、紅棗,要乜有乜!保證每一啖都有🤪實在太好食啦😋口感再🆙🆙🆙👅:兩年嚟去過三次西營盤,所以就買過三次😂每次去都要買🌿班蘭麻糬波波🌿$57/10【新鮮果然最好】有人為咗新鮮出爐嘅波波排隊,皆因新鮮出爐乜都好👏佢地嘅麻糬波波都唔例外😗班蘭控第一次嚟就係衝住佢而嚟,但就大失所望😣零煙韌、零班蘭味,淨係食到朱古力碎嘅味🍫第二次再遇同第一次一樣係扁撻撻的模樣🫠但第三次唔同,係脹卜卜🏀一於試多次成件事有180度轉變,食到班蘭味、有煙韌度✅不過整體都係偏乾、班蘭味唔重
【令我放棄去西營盤Cafe嘅麵包舖】
🕋黑糖糕🕋$12
10/10
【留翻啲俾我🥺】
我最愛嘅糕點,沒有之一‼️
佢係我心目中嘅鎮店之寶,每一次去都一定會買👑
點解咁講?除咗因為好好食之外,仲因為獨一無二🥇
店員話係師傅喺台灣學師翻嚟,所以其他地方無得買㗎😳
咬落係好有滿足感😚因為好有實感
👅:兩年嚟去過三次西營盤,所以就買過三次😂每次去都要買
7/10
【新鮮果然最好】
有人為咗新鮮出爐嘅波波排隊,皆因新鮮出爐乜都好👏
零煙韌、零班蘭味,淨係食到朱古力碎嘅味🍫
第二次再遇同第一次一樣係扁撻撻的模樣🫠
但第三次唔同,係脹卜卜🏀一於試多次
成件事有180度轉變,食到班蘭味、有煙韌度✅
不過整體都係偏乾、班蘭味唔重,可能始終都放咗一陣⛄️
👅:因為佢嘅班蘭味淡,所以冇試到其他佢哋嘅班蘭產品,其實仲有班蘭軟法包、班蘭Swiss roll等等,可能係班蘭控天堂
🍍芫荽菠蘿包🍍$9
7/10
【夠新奇】
好甜嘅菠蘿包皮🥸唔係甜控可能頂唔順🍬
甜味中和咗芫荽味🌱但因為芫荽味真係太獨特,所以依然好特出🤣
比較失色嘅係包體😣空氣感重而且乾身,密度較低,所以都唔係軟綿綿嘅包
👅:喺我做foodie之前已經食呢一間麵包舖,無影低當時都食過嘅其他排包同多士📸但係質感都係好乾身同埋輕飄飄的🍃所以個人比較推薦其他烘焙產品🥰
整體8/10
1️⃣食物質素良莠不齊,要睇吓你好唔好彩🤞但性價比相符,唔會令你失望🥳
2️⃣佢哋仲有好多其他嘅烘焙產品,例如muffin同曲奇🍪我去嘅時候次次都有人買😉
3️⃣第一次去嘅時候未裝修冇咁光猛,而家已經好新淨,環境好乾淨企理🏕又唔會好多人,唔會迫👯♀️
4️⃣店員都nice😝而且之前見到店家係會回饋比社區,派麵包比長者,真係良心x2嘅麵包舖🍞希望佢哋長有長做😘
💌鍾意我嘅分享就follow我啦💌