2020-05-23 1442 瀏覽
今日約左個老友食生日飯,地點就決定係佢屋企附近啦,係佢強烈建議下,我地去左老三火鍋打個靚邊爐啦,去到個場都幾爆。望下個湯底先,其實都唔洗點揀,當然係選擇佢個招牌秘製老鴨鍋啦,我地兩個人就叫左半隻。好啦,湯到啦,飲啖湯先,啖湯非常香濃,而且就真係有鴨味,另外就重有d藥材,我地每人都飲左兩碗湯,另外就試下d鴨肉,完全唔係湯渣感覺,好滑,就連鴨胸都係,我相信係煲湯嘅鴨同食嘅鴨係分開黎煮呀!食完隻鴨之後就加湯打邊爐啦,首先係本港手切牛肉,我地兩個人就叫左個大嘅,牛肉好滑同埋好香牛味,大約過一過熱水8至10秒就最正,完全無根,基本上個牛就停唔到口。必食推介。跟住到水魷,感覺上同出面食嘅水魷係有好大分別,係好滑同埋彈牙,爽而不韌,同埋都真係幾有魷魚味。大蜆,係新鮮同埋無沙,隻隻都大大粒肉,新鮮。最後我地兩個男人食埋個皇帝菜就飽飽啦,不過建議如果加湯就加清水就可以啦,因為個湯會愈滾愈濃,最後會變咸,一定會再黎幫襯。