2017-09-26
月頭黎過呢棟大廈食韓國野,當時都留意到仲有間泰國菜,所以專登約埋兩個朋友再黎試下,順道答謝佢地曾經喺早前公司辦嘅比賽出過力幫忙。餐廳格局同樓下嘅韓國菜相似,裝潢簡潔,乾淨企理,以梳化位、卡座為主,而且光線充足(個人比較抗拒啲黑媽媽嘅餐廳,唔明何為氣氛,哈哈)驟眼睇就唔算話好有泰菜特色嘅裝修,但間中都會有啲大象擺設。環境方面唔錯,坐得舒舒服服雖然係週日晚上,但客人唔多,店員招待都細心有禮,不時換上乾淨嘅碗碟,食物方面都頗有水準,而且價錢合理,可以一試,新張期間仲有啲菜式有優惠價餐牌供應泰越菜式,選擇豐富,有小食、串燒、沙律、湯品、海鮮、咖喱、主食、蔬菜、粉麵飯、甜品,亦都有啲比較特別嘅融合菜式,例如蝦球伴鵝肝、慢火灼魷魚等。一律散叫,如果日後供應多人套餐,省卻點菜嘅煩惱,又更為划算呢泰越拼盤 $128一行四人決定點個拼盤,唔洗煩,試到多啲款式。拼盤有一口春卷、扎肉炸蝦片、香茅單骨雞翼、手打蝦餅四款,即時製作,新鮮熱辣蝦餅表面炸至香脆,肉質彈牙;一口春卷酥脆唔油膩;單骨雞翼入味肉嫩;扎肉炸蝦片都係常見菜式,唯一挑剔係醬料盤太窄,唔能夠成塊蝦片浸到酸辣汁。慢火灼原隻魷魚 $88(原價$128
泰越拼盤 $128
慢火灼原隻魷魚 $88(原價$128)
原隻魷魚有兩款煮法,可炭火燒或慢火灼,因為後者有新張優惠價,一於試下。魷魚原隻上,簡單加有青紅辣椒、蔥花調味,配上芥茉豉油。
魷魚十分嫩滑,而且爽口,烹煮時間剛好,冇加入繁複嘅調味令魷魚嘅鮮味更為突出,沾少少芥茉食已經簡單美味但如果可以配個泰式生蝦汁俾我就更加正,更為惹味。
咖喱皇金瓜海蝦 $188
實物比圖片更多咖喱汁,我地幾個唔太肚餓,否則應該點個飯撈汁,咖喱調整至適合香港人口味,濃淡得宜,而且唔辣,容易入口。
海蝦一共六大隻,非常新鮮,肉質爽口,裡面仲有唔少入味嘅金瓜
西貢路邊燒春雞 $108/隻
即時製作,所以燒春雞接近最後先上枱,但一行四人都覺得春雞值得一試
上碟前已經分好四份,方便食用。燒雞皮香脆唔油膩,雞肉十分嫩滑,加入香料燒過,味道獨特,唧少少青檸汁,味道更加突出。
馬拉盞炒椰菜苗 $88
每次食泰國菜幾乎必點椰菜苗,輕輕加少少辣椒、蒜蓉去炒已經好入味。椰菜苗鮮嫩,完全唔會有苦澀味,食落爽脆,有豐富鉀質,有助消化。
飲品方面,選擇多元,有鮮果汁、沙冰、朱古力、咖啡。追求健康嘅朋友可以點鮮榨果汁,提供多款配搭,例如牛油果乳酪、西柚、青瓜、水蜜桃、奇異果等。至於我就推薦原個菠蘿沙冰,夠哂清甜。
餐牌: