2019-08-22
屋企人生日,諗住近近地喺荃灣搵一間打邊爐,聽朋友介紹話呢間好唔錯,所以就決定一試。喺樓下排隊等電梯已經排左差唔多有半個鐘,可能因為係食飯時間,一上到去超!級!多!人!本身條走廊好窄,Reception位置亦坐滿晒人,所以我哋等位都唔知企喺邊度好。等左差唔多成個鐘終於安排入座,入面裝修其實都OK,座位亦都唔算太窄,終於可以坐低休息下。屋企人唔食辣所以叫咗一個唔辣嘅湯底,烚野之前飲下碗湯先⋯⋯ 可惜冇乜味,豆腐朔晒啲湯、Suppose應該好有味,但係我食到嘅連豆腐味都冇⋯⋯ 認真有啲失望⋯⋯之後都嗌咗一啲平時喺出邊好似好少食到嘅嘢,例如山藥、萵筍、雲耳、新鮮竹笙,當然仲有佢哋話自家炸嘅響鈴,同埋其他例牌嘅肉同菇,但係好老實講,除咗萵筍之外,其他認真普普通通,重點係份量仲好細⋯⋯ 而聲稱新鮮嘅竹笙,上到枱已經林晒,我食過第二間新鮮嘅竹笙絕對唔係咁嘅樣⋯⋯ 最嬲嘅係,佢哋係入咗嘅時候冇同我地講唔收信用卡。呢一餐食咗二千幾蚊,你唔收信用卡?你又唔係啲好平嘅任食火鍋,收呢個價錢唔收信用卡?請屋企人食生日飯,又唔好意思叫屋企人幫手臭棋埋單,好,我唯有搭返電梯落樓下行去對面100米開外嘅恒生去撳錢,之
最嬲嘅係,佢哋係入咗嘅時候冇同我地講唔收信用卡。呢一餐食咗二千幾蚊,你唔收信用卡?你又唔係啲好平嘅任食火鍋,收呢個價錢唔收信用卡?請屋企人食生日飯,又唔好意思叫屋企人幫手臭棋埋單,好,我唯有搭返電梯落樓下行去對面100米開外嘅恒生去撳錢,之後再排返隊搭電梯上緊俾錢⋯⋯
講真咁樣普通嘅食物質素(仲要服務態度又唔係好得去邊)收呢個價錢,我俾錢嗰陣我阿媽都忍唔住同我講,下次呢個價錢,寧願搭的士去遠少少食第二間火鍋好過,都唔會再翻轉頭食呢間。
總之冇下次。