2014-06-27
星期日下午,食甜品的心癮發作,但喺銅鑼灣搵個有質素、又唔太貴、又唔太"行"、又唔太嘈嘅地方食件cake飲杯咖啡唔係容易。本人算是特色小店支持者,同時又或多或少需要新鮮感,不能重重複複吃幾間,好多時search一大輪都無心水... 加上星期天實在受不了新意欠奉、水準每家店都不一樣兼嚴重overprice連鎖嘅咖啡店。這些只是上班日子在商業區沒選擇之中的提神啡...因為太熱,打算買回家吃,就想起了Cheesess,因為早一排爸爸生日買了回家慶祝。到了Cheesess店面才看見原來有堂食座位,不過就只兩、三張二人枱,裝修幾靚,又靜靜地傾到計。之前買蛋糕為什麼好像沒看見?眼有事吧 見剛好有位,就坐下嘆個下午茶吧~ 點了二人餐,$108兩款甜品加兩杯飲品去邊度搵⋯⋯ 抵!甜品選了藍莓芝士杯同waffle上面帶美式芝士蛋糕粒粒加紅莓醬的一款~ 前者芝士濃又滑,好creamy;後者濃而好有美國芝士餅的厚重質感,加上莓醬令成件事清新左~茶同咖啡沒什麼特別,但質素還不錯。另外,藍莓芝士杯的杯碟及餐具可以拿回家留念的。杯是矽膠軟身的,我整套拿回家給姨甥仔玩,佢好鍾意 正式嘅又食又拎
見剛好有位,就坐下嘆個下午茶吧~
點了二人餐,$108兩款甜品加兩杯飲品去邊度搵⋯⋯ 抵!
茶同咖啡沒什麼特別,但質素還不錯。