2022-04-23
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🍽 鮨境 (銅鑼灣)📍銅鑼灣駱克道459-461號THE L SQUARE 20樓🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟眾所周知我非常之鍾意食廚師發板,之前朋友向我推薦左呢一間佢食過話幾好食,所以就去試吓🥰位於銅鑼灣L square,呢一幢嘢都有唔少美食呢😆既然係朋友推薦得,唔使諗啦,一定係嗌最貴嘅嗰個套餐,應該都唔會驚有伏🤪營 Ei HKD1380前菜 • 刺身7款•季節料理1款 •壽司貫 • 湯 •甜品我認為呢個 set都算抵食$1400唔使就有7款sashimi仲有埋季節料理,而出面其他廚師發板未必可以食到平係冇用嘅,質素係點樣先至係最重要😏頭盤嘅日本南瓜煮、海哲、小女子已經令我好期待後面,因為食材處理得好好,有突出到原本食材嘅新鮮,小女子我之前食過幾次,係一款好似梭子魚仔咁嘅嘢,師傅同我講返佢嘅學名其實係玉筋魚呢!北海道毛蟹嚟自北海道嘅毛蟹非常矜貴,新鮮到極致,食落去每一啖肉都係好滿足。活赤貝去到上枱果一刻都見到活赤貝微微收縮,趁機放入口,用那一咬,就食到佢極為爽蛋嘅口感,配上鮮甜貝汁,令人回味😋縞池魚有睇我文章嘅讀者,應該都知道我係深海池魚王嘅忠實擁躉,縞鰺
🍽 鮨境 (銅鑼灣)
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
位於銅鑼灣L square,呢一幢嘢都有唔少美食呢😆
營 Ei HKD1380
前菜 • 刺身7款•季節料理1款 •壽司貫 • 湯 •甜品
平係冇用嘅,質素係點樣先至係最重要😏
北海道毛蟹
活赤貝
縞池魚
有睇我文章嘅讀者,應該都知道我係深海池魚王嘅忠實擁躉,縞鰺嘅鮮美唔親自食過嘅人係唔會知道有幾咁令人陶醉。
水八爪
雖然簡單,配上少少醬汁,就係完美。
梭子魚
上面有提及過梭子魚仔,估唔到之後就可以食到呢!梭子魚肉油分極少,但魚皮卻油脂豐富,當然要配上隻燒嘅烹調方法啦,配上少許香蔥同埋姜蓉,又係令我忍唔住閉眼低嘆。
吞拿魚腩
大拖羅以紫蘇花作為點綴,美觀得來食落去魚油味道同花香互相結合,編織出一段美妙嘅樂章。
季節料理係燒鰤魚鮫,稍微來一啲熱食,澆上青檸汁,可以清一清口腔,迎接嚟緊嘅壽司環節😍
地金目鯛
鮮甜肥美,炙燒過油脂味更加香!
北海道帆立貝
肉質結實彈牙,帆立貝鮮甜嘅餘韻喺口入邊久久不散🥰
鰆魚
呢款魚我覺得味道係會比較獨特,魚皮的部分先燒,再浸冰水降溫,有一種細膩滑溜嘅口感。
酢鯖魚
食材處理得唔錯,食落去酸味都係平均嘅。
赤身
有時食得太多大拖羅,都會懷念返赤身種魚味😆整得好+靚嘅赤身都好無敵呢!!
赤鯥魚
入口即化,非常嫩滑,帶點焦香🧡
大呑拿魚腩
切紋十分之靚仔嘅大toro呢🥰🥰不多解釋,就係上天堂嘅感覺😋
海膽伴三文魚籽
兩樣極為鮮甜多汁嘅食材唔好撞埋一齊之餘,仲令到口感層次更加豐富,不得不提係,海膽真係入口即溶,每一啖都係幸福🥰
太飽嘅關係後面嘅湯同埋甜品都冇好好咁樣品嚐同埋影相,整體嘅體驗都好良好,師傅亦都會好有禮貌好有耐性,食材質素同埋配搭都好得宜,總括來講性價比都算唔錯,朋友冇推介錯😜
✨如果喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵喔✨