2019-04-28 690 瀏覽
今日冇動力出九龍覓食,唯有留返係屯門食好西🤣 近近地揀咗V city 1樓嘅「紅椒力量」食泰國菜🙆‍♀️.餐廳裝潢以木為主,地方寬敞,環境整齊,舒服寫意,座位主要都係木椅配上木桌。.餐牌款式多樣化,圖文並茂,簡潔又易明!泰國菜款有泰式上湯粉類,泰式青咖喱類,泰式炒粉麵飯類等等。除咗泰國菜, 亦有星馬菜款呢👍.馬拉盞炒通菜 ($60)呢碟馬拉盞炒通菜真係好惹味!通菜鮮嫩,食落香辣帶點甜,送飯一流!重點係,分量真係好多啊🙈.XO 醬海鮮炒烏冬 ($65)大大碟嘅海鮮炒烏冬,一碟已經夠晒兩個人嘅份量啦🥰另外烏冬炒得好入味,仲好有鑊氣添~而入面仲有唔同嘅配料,如蟹柳,日本魚蛋,魚塊等等,豐富口感~.香茅雞翼五隻 ($48)作為雞翼控,一餐飯點可以少左雞翼呢🙆‍♀️雞翼炸至香脆,雞皮薄而脆,肉質嫩滑,底下嘅椰菜絲吸收左多餘嘅油份,所以食落唔會覺得油膩😋.炸蝦餅 ($55)口感好特別嘅炸蝦餅~蝦餅炸至金黃色,咬落香脆彈牙,炸皮口感似腐竹皮,所以比一般嘅蝦餅更加鬆脆。而內餡除咗以蝦肉所製成,仲有少量紅蘿蔔絲,青豆等等,口感多元化💕.香草辣椒蝦炒飯 ($72)同Jumbo size無異嘅份量,建議兩至三人

馬拉盞炒通菜 ($60)

XO 醬海鮮炒烏冬 ($65)

香茅雞翼五隻 ($48)

炸蝦餅 ($55)

香草辣椒蝦炒飯 ($72)
同Jumbo size無異嘅份量,建議兩至三人share嚟食就啱啱好🤣炒飯吾會乾硬,仲好有鑊氣添😍炒飯內藏至少有五粒大大隻嘅蝦仁,蝦仁入口彈牙,令口感更豐富❗️

椰青 ($35)
食泰國菜點少得椰青呢🥰椰香味濃,解渴一流呀!

P.S.值得一提嘅係,餐廳上菜速度好快,係我哋好飢餓嘅時候,好快就可以食到熱辣辣嘅美食,吾錯👍同埋餐廳店員好有禮貌仲好熱情添🥰
2019-04-26