2022-12-11
📍菠蘿仔食堂一到夜晚荃灣周圍都勁多人,差唔多間間餐廳都排晒長龍😱有次落咗去AEON 最底層,見到有幾間餐廳,但嗰度竟然係冇乜人😌而其中一間就以菠蘿為主題,好似幾特別咁,決定去試吓先😆小食:🍠吉列紫薯餅 $13/1件🧀芝士玉子燒 $13/1件🥟日式炸餃子 $10/2隻🍗瑞士雞中翼 $10/2隻個吉列紫薯餅炸得香脆,味道甜甜哋夠晒開胃,用嚟做小食都真係唔錯👍🏻而其他嗰d就正常水準,冇乜特別la😌🍍菠蘿蕃茄豬扒焗飯 $69最吸引嘅係面頭嗰三塊燒菠蘿😍酸甜嘅新鮮菠蘿果然非常juicy,食緊嘅時候仲𣎴停咁噴汁😂而蕃茄汁就較為鹹,冇乜蕃茄味,反而有d似橙色汁😅豬扒尚算厚,而且都大塊,食落又唔算好乾💕炒飯底就濕咗d,亦冇乜蛋香味,𣎴過最特別嘅係入面加咗好多粟米粒,所以唔會太膩,感覺更健康😇焗豬當然唔少得面頭嗰塊邪惡嘅芝士la💗半熱熔芝士帶點焦香味,而且仲要鋪滿晒成個飯面,真係好正呀~🍜美國肩胛牛肉湯讚岐烏冬 $59牛肉份量多,而且每一塊都好大塊😬另外,牛肉呈粉嫩色,肉質亦較腍,但肉味方面就冇話特別濃郁😶至於讚岐烏冬口感煙靭彈牙,而湯底就鹹鹹哋咁,配埋粟米粒同爽口嘅海帶,令口感同樣非常豐富🫶🏻整體就正
小食:
🍠吉列紫薯餅 $13/1件
🧀芝士玉子燒 $13/1件
🥟日式炸餃子 $10/2隻
🍗瑞士雞中翼 $10/2隻
🍍菠蘿蕃茄豬扒焗飯 $69
🍜美國肩胛牛肉湯讚岐烏冬 $59
牛肉份量多,而且每一塊都好大塊😬另外,牛肉呈粉嫩色,肉質亦較腍,但肉味方面就冇話特別濃郁😶至於讚岐烏冬口感煙靭彈牙,而湯底就鹹鹹哋咁,配埋粟米粒同爽口嘅海帶,令口感同樣非常豐富🫶🏻整體就正常水準咁la
🐟蟹籽三文魚炒飯 $53
呢碗飯真係超級大碗😱而且即叫即炒,所以一上枱就已經聞到香味la~炒飯入面除咗有蟹籽同三文魚之外,仲有大量粟米粒同生菜絲,而面頭亦落咗適量嘅芝蔴作簡單嘅調味🥰炒飯粒粒分明又夠鍋氣,同埋呢個反而食到濃郁嘅蛋香味,食落亦都唔算太油👍🏻整體口感豐富,配料份量十足,超級有驚喜呀~不知不覺間已經食晒成碗la🤭
🍲壽喜燒牛肉鍋配白飯 $69
見到呢鍋嘢真係嚇咗一跳,個size係超級大呀~d料同打邊爐一樣咁多🤩有大約八塊牛肉、蘿蔔片、不同種類的菇、豆腐、粉絲同埋菜,食完d餸都已經飽晒,仲點食到碗飯呀😅另外個湯嘅味道係鹹鹹甜甜咁,感覺都幾開胃。呢個真心真係好足料,超級抵食呀❣️❣️❣️
🍍鮮菠蘿茉莉冰茶 $36
每一啖都充滿菠蘿嘅香味,而味道主要係嚟自新鮮菠蘿,酸酸甜甜咁,絕對唔係糖水嘅死甜,夠晒清新解渴😚另外亦飲到微微嘅茶香及薄荷味,同埋底部有幾粒新鮮菠蘿㗎,絕對值得一試🙌🏻
🧊鮮菠蘿沙冰 $38
成杯嘢都勁冰,一開始都唔係好飲到,要等佢慢慢溶緊d先得🫠菠蘿味亦都夠突出,同樣唔會太甜,呢杯真係好適合喺夏天嘅時候飲呀😎
✨整體嚟講,所有嘢嘅份量都勁多😆價錢合理,而且味道真係唔差,性價比高✌🏻另外菜式亦有好多選擇,連burger同甜品都有埋~下次有機會要試吓個菠蘿包先🤤
⚠️所有特飲跟餐都係半價㗎~
評分(最多5粒⭐️,✨為0.5)
❣️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
❣️環境:⭐️⭐️⭐️
❣️服務:⭐️⭐️⭐️✨
❣️賣相:⭐️⭐️⭐️
❣️CP值:⭐️⭐️⭐️⭐️
📍荃灣大河道88號灣景廣場購物中心永旺灣景店地下G01號舖
❤️🧡💛💚💙💜❤️🧡💛💚💙💜❤️🧡💚
如果想睇更多food review,歡迎follow IG @littlehkgirl_eat.all.day❣️