2023-12-21
今晚去朋友馬鞍山既新居,跟住就落去食個晚餐。地鐵站行過餐廳十分鐘左右,有個好新淨商場,天氣開始寒冷,最岩就係打邊爐!餐廳環境係有點中國風,加上空間好大好好坐,感覺上都好舒適!餐廳既招呼好有禮貌,先介紹左三大套餐,有啖啖內煲,雞煲,有烤魚煲餐~因為太耐無食雞煲所以揀左佢然後轉打邊爐(見到隔離枱叫左啖啖肉鍋,好似好正咁,下次要試埋佢至得!)講返今次食個雞鍋,上左就等佢加熱,再入味點已經可以食,食落d雞好滑肉好鮮,味道岩岩好!食落都似係新鮮雞,而佢按返人頭比返個份量,所以份量岩岩好,吾好浪費食物又過癮食到想食既食物!而飲品雪糕糖水都任拎~另外職員都提我地試試佢荔枝花菜,飲落好清香,而且有解辣作用,真係好貼心!之後可以叫兩個湯底!揀左馬來沙嗲鍋同美人豬骨鍋,個美人豬骨鍋好多料,而沙嗲味十分濃郁,好驚喜!值得一齊嘅係,個套餐仲包咗個海鮮拼盤,有新鮮海山蝦、鮑魚同帶子等等,而且每一樣都好鮮甜,放埋落個鍋度,吸收埋湯嘅味道,簡直係絕配佢仲有超過50款火煱配料食,職員特別推介個鮮雞片,要試一試~嘩,食落好滑而且有雞味,一片片吾厚,而且好快就熟,好食到叫左三轉!同埋個響鈴都值得食完再食,佢係即炸好香,最
餐廳環境係有點中國風,加上空間好大好好坐,感覺上都好舒適!
佢仲有超過50款火煱配料食,職員特別推介個鮮雞片,要試一試~嘩,食落好滑而且有雞味,一片片吾厚,而且好快就熟,好食到叫左三轉!同埋個響鈴都值得食完再食,佢係即炸好香,最後大滿足!
今次朋友預早OpenRice 預約有75折,性價比都好高!
📍一鍋烽 (馬鞍山)
📍馬鞍山保泰街16號We Go Mall 2樓208號舖