2025-02-13
最近在元朗朗屏站附近發掘咗一間性價比不錯嘅日式小店「稚」!如果你鍾意日本動漫同食物嘅話,依度係個不錯選擇.一入到店內見到牆上有一大幅動漫掛畫,雲集好多有名的動漫角色😍,有海賊、鬼滅、龍珠等經典角色,動漫迷可以一路食一路慢慢欣賞😍.小食系列 :飛驒和牛可樂餅第一次食和牛可樂餅,師傅細心將可樂餅切成條狀上枱,方便客人食用,金黃色嘅表皮,外脆內嫩嘅質感配埋細緻綿密的馬鈴薯泥,加埋和牛肉,增添口感,別有一番風味.燒物系列 :原隻汁燒魷魚筒大大條嘅魷魚筒,高蛋白質,肉質爽口富彈性,唔會燒到好乾身,搭配特製醬汁,兩者幾搭,送酒一流.定食系列 : 西京燒比目魚定食定食可以加錢轉配貓飯/茶漬飯/湯烏冬,天氣凍凍哋,揀咗茶漬飯.我鍾意食茶漬飯,因為啲飯吸收湯汁的精華,質感又唔會過淋保留咗一點的硬度和口感,味道更加美味!定食賣相充滿和式風,簡單得嚟睇得出有花心思. 兩大條比目魚扒,這個價錢都真係幾抵食,肉質嫩,個皮就煎到脆脆的,一個價錢兩種口感.料理一品 :大阪燒大阪燒上面放上一條長長燒過嘅豬肉,仲有大量嘅柴魚片同紫菜,造型非常之澎湃😍,大阪燒內有大量蔬菜絲,健康得嚟減少油膩,食完都唔會飽飽滯滯.這𥚃整體
小食系列 :飛驒和牛可樂餅
燒物系列 :原隻汁燒魷魚筒
定食系列 : 西京燒比目魚定食
料理一品 :大阪燒
這𥚃整體來講不錯,地理位置方便,價格都幾實惠,鍾意食日本野嘅話是個不錯嘅選擇.✨