2017-08-14
次次同女朋友出去食都要搵好西,今次去到深水埗都唔例外。我哋買完電腦行返去地鐵站嘅時候見到呢間餐廳,估唔到喺深水埗有呢一類西餐廳,所以決定入去一試究竟!餐廳唔算大但佈置別緻,有二人枱、四人枱,餐廳甚至提供高枱俾兩個人坐。我哋選擇坐高枱因為比較有私人空間,講嘢唔會咁易俾人聽到!我旁邊既吊櫃擺滿左各國嘅啤酒或者果汁酒,平時可以同朋友喺度飲酒暢談,我亦都忍唔到手,揀咗支甜甜地嘅果汁酒,同女朋友share。餐廳上菜時間都好快,同女朋友傾吓計就嚟咗餐湯。整體上,呢個忌廉湯好smooth,亦加左適量嘅煙肉增加鹹味,唔錯!牛角包亦焗得有少少脆囗,就咁食都唔覺得個口好乾。呢度菜式係我同女朋友異口同聲話要叫,和牛的確好吸引,價錢百幾蚊仲吸引。食落去亦都唔錯,有入口即溶既感覺,牛味好重。黑毛豬都唔輸蝕,住得恰到好處,唔會太冧或者太硬,正所謂「簡單就是美」,黑毛豬唔使沾上醬汁已經好好味,旁邊亦都有一小碟嘅沙律同薯格,係一個好豐富嘅主菜。對於食極都唔飽嘅我哋,只得一個主菜當然唔夠,我哋仲叫咗巴馬火腿蒜香意粉,餐廳採用既係扁意粉,蒜香味好正,火腿亦都增加左口感,份量啱啱好,食完意粉即係啱啱飽。我平時都會去深水埗買
煙肉薯蓉忌廉餐湯
日本A4和牛拼西班牙黑毛豬鞍架
巴馬火腿蒜香意粉
我平時都會去深水埗買下啲電腦配件,L place cafe既發掘非常及時,以後我每次去深水埗,我都會食返呢間餐廳,因為價錢非常合理,味道都唔錯。