2021-12-24 670 瀏覽
人生第一次寫食評,不善寫文章的我也要破例一次!因為餐廳老闆娘的惡劣態度,以及我哋被老闆用粗口謾罵,令我不能不寫!我一向喜歡睇openrice嘅食評去選擇餐廳,上星期五選擇咗呢間餐廳,簡直是惡夢的開始!我哋一行6人為兩位朋友慶祝生日,準備了兩個蛋糕,兩支白酒。餐廳沒有A La Carte Menu, 只有set dinner,而每個set dinner 都有甜品,但由於我哋已經有兩個蛋糕,所以問招待我哋嘅女待應可否不要甜品,佢話可以改前菜的,我哋其實都有疑問,可以改前菜咁好?!所以落單前再問多一次係咪真係可以,該女待應回應可以的。最後我哋叫咗6個set share。首先,一開始有兩籃麵包,不得不讚,麵包真係好好食,但其他菜式味道真係好一般,沒有驚喜,賣相亦一般,伴碟基本上前菜都係幾片沙律菜,主菜都係西蘭花、薯蓉。當然味道好唔好,好視乎個人口味,所以沒有什麼好投訴,我哋依然照食,唯獨個法式血鴨胸要講下,我哋基本上食咗1/4,因為好靭。但其中一度前菜真係令我十分’驚’喜! 黑松露醬炒蛋竟然有鐵絲,是我從口裏拿出來的😳,我向女待應反映,佢叫咗老闆娘過嚟,老闆娘竟然話係我哋帶來支酒個蓋嘅鐵絲,

但其中一度前菜真係令我十分’驚’喜! 黑松露醬炒蛋竟然有鐵絲,是我從口裏拿出來的😳,我向女待應反映,佢叫咗老闆娘過嚟,老闆娘竟然話係我哋帶來支酒個蓋嘅鐵絲,但酒係佢哋開嘅倒嘅,鐵絲係喺蛋裏面嘅,咁佢意思即係我自己走去冰筒拎支酒蓋嘅鐵絲放入咀裏面???跟住佢嘅態度真係不得了,佢話好啦,咁係我哋問題啦,sorry啦,咁你哋想點吖?!不停重複,我後悔當時唔錄低佢! 佢話一係取消佢,一係你哋想點吖?!咁我哋話取消啦。

最後埋單時,個炒蛋-$100,原來前菜只值$100,咁佢哋個set都幾貴。仲有個extra charge $200,老闆娘話係甜品改前菜要加錢!我哋話果位女待應無講,落單前我哋仲double confirm係咪可以改佢都無講,老闆娘即刻話無可能,一定要加的,佢走去問待應,回來答覆係,我同事話有講,不過唔緊要啦,你哋話無就無啦⋯⋯嘩,佢嘅面口、態度真係不得了!我叫佢有時間去睇返CCTV。

我哋成餐飯都好委屈,埋咗單準備走,我哋同老闆娘講你哋態度真係好有問題,唔係錢問題,係attitude問題,老闆娘又來例牌回覆,係我哋問題啦,sorry啦,令你哋咁唔開心,咁你哋想點吖?!不停重複🥲⋯⋯跟住話咁你哋想點吖,咁唔開心,我void咗你哋張簽單囉!我哋話唔需要,我哋唔係要拎著數,係想反映你嘅態度!!!

食到一肚氣走人,仲未完結,落到餐廳樓下,老闆娘老公即係老闆,係佢泊係巴士站嘅私家車上面走出嚟,向我哋衝過嚟,指住我哋破口大罵,你哋呢啲x客、死八婆,幫襯果幾千蚊,以後唔好來呀!全條街嘅人都望住我哋,嚇到我朋友想喊🥺

呢間惡人餐廳,除咗麵包好食,沒有理由要去!