2024-03-23 428 瀏覽
下午茶時間見到門口個餐牌,44蚊燒味餸飲品,入去嗌外賣,一個著高高瘦瘦、黑色老西、有一定年紀嘅女經理居然無端端收48蚊。呢個時候,一個唔知餐牌、唔識做餐廳、趕客、自己犯錯但死賴客人嘅女店員 戲碼開始了:第一次反映「唔係44蚊?」,佢好似反應過黎自己做錯,遲疑一下開始賴客「下午茶先係44,正價48,呢個有個湯。你下次要講清楚啊」。真心懷疑佢第一日返工甚至第一日做餐飲,本黎大部分餐廳下午茶時間就落默認落下午茶單,即使你唔確定係咪都應該問下客人?下午茶本身就有飲品,邊個稀罕你48有個湯(後黎交涉又改口「無」)。仲教育個客「下次點點點」,你間舖d客都俾你嘅態度趕走曬啦,無下次啦阿姐。見女店員咁差嘅服務,我堅持要翻44蚊下午茶,退錢時佢依然惡死愣登鬧客「下次講清楚!」,毫無反省自己嘅意識仲趕客。但跟住摞到手嘅餐居然無飲品(以為默認有店員之前講嘅湯),又折返問佢。第二次反映「點解無飲品/湯」,女落單店員阿姐又開始鬧客「你要一次過講清楚啊,無湯噶我地,你要飲咩」。最後終於摞到有飲品嘅餐如圖,雞肉少又柴。呢間嘢執得噶啦,唔即刻執都俾呢個女人做衰招牌。

呢間嘢執得噶啦,唔即刻執都俾呢個女人做衰招牌。
2024-03-23
下午茶