今晚天氣涼涼地🥶, 突然想整番碗冬蔭功湯🥣飲下, 所以係太子買完野就順便睇下有無泰國野食, 上網見到附近有間叫金泰子就去試試佢😊 餐牌上嘅選擇幾多😯, 有湯🥣, 沙律🥗, 串燒🍢, 小食, 海鮮🦐, 飯🍛, 麵🍜等等, 整係揀食咩都諗左好耐🙈🤣 最後小妹叫左一個冬蔭功湯, 一個沙律, 一個海鮮同一個甜品😋🤭冬蔭功湯🥣小妹叫E個係細size嚟, 但都大約有3至4小碗, 份量算多而且幾足料, 蝦肉🦐質感幾彈牙唔霉, 湯嘅酸味辣味同咸味都相對平衡, 無各自搶左鏡, 幾開胃😋青木瓜沙律🥗青木瓜絲口感爽脆, 醬汁酸酸辣辣, 加埋d香脆花生🥜令口感層次更豐富!😊辣椒膏紐西蘭青口青口肉質肥美, 咬落去好juicy而且一d都唔霉唔腥, 即使用左辣膏嚟炒都仍然食到非常鮮味, 十分推介!😋👍🏻👍🏻 醬汁方面, 辣膏🌶味道唔算辣, 如果可以辣多少少更好!芒果糯米飯🥥🥭🍚一上枱已經聞到好香甜嘅椰汁味, 芒果係用左菲律賓呂宋芒, 味道幾香甜, 糯米飯熱辣辣, 口感軟糯, 椰汁先係成個甜品嘅重點😆, 佢嘅椰汁同平時食嘅有少少唔同🤔, 味道清甜而且唔會覺得膩, 食落去好舒服唔係死甜嘅感覺, 個人覺得好好味, 幾有驚

冬蔭功湯🥣

青木瓜沙律🥗

辣椒膏紐西蘭青口

芒果糯米飯🥥🥭🍚
一上枱已經聞到好香甜嘅椰汁味, 芒果係用左菲律賓呂宋芒, 味道幾香甜, 糯米飯熱辣辣, 口感軟糯, 椰汁先係成個甜品嘅重點😆, 佢嘅椰汁同平時食嘅有少少唔同🤔, 味道清甜而且唔會覺得膩, 食落去好舒服唔係死甜嘅感覺, 個人覺得好好味, 幾有驚喜, 極度推介!😋👍🏻👍🏻

總結: 食物味道唔錯而且足量, 價格唔貴, cp值幾高, 店員服務態度幾好而且出菜都幾快!😊
2020-01-06
  • 芒果糯米飯