2021-03-19
今晚同男朋友想食D懶係健康少少既野 所以就揀左呢間餐廳 大概7點半到去到 仲有好多位 唔洗等就入得1️⃣ 鰤魚西京燒定食之前係尖沙咀某日本店食過西京燒既魚,印象中甜甜地,好好食今次黎到都叫返西京燒,睇下個水準如何成個定食包左一碗麵豉湯,沙律,兩個前菜,一碗飯同主菜至於個兩款前菜,一款係牛蒡加紅蘿蔔絲,另一個係醃左既青瓜片牛蒡加紅蘿蔔絲 - 正常 無嘜特別醃左既青瓜片 - 好咸 唔好食薯仔沙律 - 味道正常麵豉湯 - 好淡,係我飲過最淡既一碗麵豉湯鰤魚 - 都算幾大舊,燒得好香,魚油都好夠,好好食成個定食黎講,得條魚好食同值得有分,其他都唔好食/好一般2️⃣ 燒花魚定食配南蠻炸雞條花魚又係好大條,最特別既係佢配左柚子豉油,同魚肉都幾夾,食入口個陣帶少少清新既感覺但其他配菜都係一樣,不值得一提。到特登加既南蠻烤雞,好失望,一D都唔脆,亦都唔熱。本身男朋友落左車先,但佢個餐反而仲遲黎過我,以為係因為新鮮炸舊雞,原來唔係…D雞好明顯係一早炸定左,唔脆唔熱,仲好有油,唯一好既就係應該用左雞脾肉,所以D肉都算係幾滑。見到周圍好多人都加左$15蚊食沙律吧,我同男朋友就無加到沙律既款色唔算好多,都係D基
1️⃣ 鰤魚西京燒定食
之前係尖沙咀某日本店食過西京燒既魚,印象中甜甜地,好好食
今次黎到都叫返西京燒,睇下個水準如何
成個定食包左一碗麵豉湯,沙律,兩個前菜,一碗飯同主菜
至於個兩款前菜,一款係牛蒡加紅蘿蔔絲,另一個係醃左既青瓜片
牛蒡加紅蘿蔔絲 - 正常 無嘜特別
醃左既青瓜片 - 好咸 唔好食
薯仔沙律 - 味道正常
麵豉湯 - 好淡,係我飲過最淡既一碗麵豉湯
鰤魚 - 都算幾大舊,燒得好香,魚油都好夠,好好食
成個定食黎講,得條魚好食同值得有分,其他都唔好食/好一般
2️⃣ 燒花魚定食配南蠻炸雞
但其他配菜都係一樣,不值得一提。
到特登加既南蠻烤雞,好失望,一D都唔脆,亦都唔熱。
沙律既款色唔算好多,都係D基本野,沙律菜,粟米,蕃茄個D
但野飲方面選擇都幾多,有紙包飲品,韓國忌廉鮮奶,同埋一D果汁
同埋有兩款甜品
順帶一提,呢到係用QR CODE落單既
整體黎講,魚係正得唔錯,可惜叫得定食,唔會期望剩係個魚好食
同埋麵豉湯一D甘低成本既野,都正到甘,真係有D失望
只可以話,呢個價錢,有其他地方比佢既CP值更高