2016-06-08
由於家人唔食辣,叫咗唔辣嘅「惹味炒雞」,一心以為個醬汁會係韓式、口味濃、好惹味嘅炒雞。。。等咗唔短時間,終於上枱等一個感覺: 咁清嘅?哎!可能炒起咗會好好味呢。。。核心內圍有一小撮雞肉、四隻小墨魚,外圍就有大量椰菜、幾片薄薯仔、幾片菇、幾條短年糕、少少紅蘿蔔絲。職員話,兩分鐘後會幫手炒,靜心等咗一陣,未夠兩分鐘,就有職員嚟主持炒雞呢個環節。懷住興奮嘅心情,期待香噴噴嘅味道引起食慾,點知。。。比屋企廚房炒嘅更無鑊氣,與其話炒,不如話係「撈」熟啲雞,同埋菜!因為菜比較多,而菜又會出水,於是。。。成件事就同想像好大距離!無香味不特止,放入口,直情有住家飯嘅清淡感,完完全全唔會連繫到「惹味」兩個字!如果加啲韓式大醬/麵豉醬,應該會切合到餸菜名稱,之前仲諗住 side order 其他配料放落去一齊炒嚟食,最後,因為覺得失望,無心情再叫其他嘢食,就埋單走喇。除咗炒雞,店家有提供其他韓食,例如炸雞、部隊鍋、人參雞等,而亦原來有唔少食客係唔叫炒雞而食其他嘢,哎!即係炒雞並唔係真係咁吸引!!應該唔會再有下次!
等咗唔短時間,終於上枱
應該唔會再有下次!