2022-10-27
難得約到朋友係港島區食飯,朋友極力推介呢間南島,話性價比超高。 睇落普通茶餐廳一間,會有咩咁特別? 不過又近朋友,就即管去食啦。Lunch time都幾多人,黎到要等一陣,但都好快有位。 地方睇落唔錯,好乾淨。見到餐牌好多選擇,主力係東南亞菜。 因為雖然涼返啲但晏畫都仲熱,我同朋友就叫左個香茅豬排撈板麵,同冰鎮鮑魚。 食得冇咁熱。 然黎試埋佢個桔仔話梅水同薏米水潤下。冰鎮鮑魚睇落冇咩特別,但原來個亮點係個醬。 鮑魚點汁食係超正,完全帶出到鮑魚既解味同清涼既感覺。香茅豬扒撈板麵都好出色。 一黎見咁大碟都有啲驚喜。 豬扒炸得好靚,夠熱又厚,真係冇諗過會咁大塊同咁多肉。 好好味,香脆又唔硬。 個麵似上海麵,仲要煮得剛剛好,配埋下面既青瓜絲同蟹柳線真係好襯,呢個天氣食一流。而2杯野飲微甜,足料。真係非常之好既介紹,值得入黎食。
而2杯野飲
微甜,足料。
真係非常之好既介紹,值得入黎食。