2018-09-13 2277 瀏覽
放假去荃灣探朋友, 到晚飯時候, 朋友帶左我去荃灣街市附近既一座大廈, 上一層電梯有間日本野叫"大丼屋", 朋友推介話呢間日本野好抵食, 全日冇加一服務費, 主打丼飯, 亦有少量既刺身、壽司同埋日式小食供應。丼飯平均百五蚊左右就有交易, 跟味噌湯同埋沙律。丼飯有多款配搭, 除了刺身款, 更有熟食款既丼飯選擇, 照顧埋唔食生野既朋友。我就點左期間限定既【黃金蟹丼定食】HK$149丼飯比我想像中份量更多, 包括有海膽、松葉蟹、蟹腳、蟹籽、蟹羔, 把整個丼飯整整覆蓋著, 然後丼飯用以日本醋飯, 更是塞得滿滿, 超大碗! 海膽入口即溶, 蟹羔甘甜不帶苦, 蟹腳呈半刺身狀態, 略帶鮮甜, 而最鮮甜的當然為一梳梳既松葉蟹肉, 加上蟹籽, 令口感更為豐富! 可惜沙律有點過酸, 但重點既丼飯絕對係新鮮, 而且抵食!另外我仲order左【三文魚刺身】HK$48想不到份量都是大大份, 三文魚為厚切, 一碟6件, 很喜歡那種厚實既口感, 同樣抵食!還有朋友推介既【芝士蟹籽厚燒玉子】HK$26玉子為厚切, 表面輕輕燒過, 入口暖暖的, 表面有微微焦香, 蛋香味跟芝士味各佔一半, 很平均, 甜甜的, 加上脆卜卜
放假去荃灣探朋友, 到晚飯時候, 朋友帶左我去荃灣街市附近既一座大廈, 上一層電梯有間日本野叫"大丼屋", 朋友推介話呢間日本野好抵食, 全日冇加一服務費, 主打丼飯, 亦有少量既刺身壽司同埋日式小食供應。

我就點左期間限定既【黃金蟹丼定食】HK$149

黃金蟹丼定食

可惜沙律有點過酸, 但重點既丼飯絕對係新鮮, 而且抵食!

另外我仲order左【三文魚刺身】HK$48
三文魚刺身

還有朋友推介既【芝士蟹籽厚燒玉子】HK$26
玉子為厚切, 表面輕輕燒過, 入口暖暖的, 表面有微微焦香, 蛋香味跟芝士味各佔一半, 很平均, 甜甜的, 加上脆卜卜蟹籽, 色香味俱全!
芝士蟹籽厚燒玉子

最後order埋波子汽水,

埋單都係二百蚊左右, 冇加一, 質素同份量果然有驚喜, 冇介紹錯!
2018-09-10
黃金蟹丼定食