2024-06-06
行經過上環咁岩諗住係附近食晚飯先反屋企,上網搵到呢間四川菜車仔麵同朋友一齊trytry佢我揀左吉祥套餐,有6個餸: 有魚腐,牛肉丸,墨魚丸,脆哨,蟹子丸同萵筍,生椰蕃茄湯底同埋土豆粉。❤️❤️❤️❤️我覺得啲份量十足👍🏻👍🏻最有驚喜係土豆粉,佢好似鳥冬質咁,但又好彈牙😂不過個生椰蕃茄湯底,椰味濃過蕃茄味😂我個人口味唔係太中意椰子味太濃,如果中意椰子既朋友應該愛上佢好夠味👍🏻👍🏻👍🏻仲有個脆哨原來係豬油渣😂😂不過佢炸到一粒粒,送粉面一流,好脆又有咬口同埋豬油香味撲鼻好正!好少地方有得食到咁特別既菜式。朋友都係揀左吉祥套餐,有6個餸: 蟹子丸 ,芝士腸,娃娃菜,竹輪,金針菇,香辣湯底少辣同米線。❤️❤️❤️❤️❤️佢個湯底我都中意,一黎到勁香蒜蓉麻辣味,原來佢加左新鮮既蒜蓉係個湯底度,激發佢個辣味,食落好開胃🤤同埋佢個米線又夠掛汁同個湯底配合得好好👍🏻啲餸都因為個湯昇華左。。我地仲叫左個桂花蜜烏梅冰粉,酸酸甜甜勁開胃👍🏻👍🏻而且佢個山楂果凍,整得好精緻又好食!冷冷涼涼岩曬我地👍🏻佢支洛神花山楂蘋果甜甜地又少少微酸,中和反個辣湯既辣味👍🏻同埋飲得出都幾足料又唔會好淡,跟餐好抵飲又夠大支❤️❤️❤️❤️❤️酸梅青檸烏龍茶
酸梅青檸烏龍茶 ❤️❤️❤️❤️酸酸甜甜,好解油膩,同埋佢個青檸味真係好出,不過我中意另一支多啲😂
我地都叫左個小食,紅油涼拌豬肚❤️❤️❤️❤️❤️ 辣辣地帶少少甜味,而且38蚊黎講佢份量真係夠多👍🏻👍🏻又惹味🤓🤓
整體來講都好有驚喜,第一次試呢種風格既車仔麵,別有一番風味👍🏻👍🏻同埋佢裝修得好華麗精緻,令我地有一刻以為行錯左鋪頭😆
五個心心為最高分
冒喜 (柏廷坊) (上環)
上環文咸東街22-26號柏廷坊25樓