2011-11-15
之前睇報紙飲食版都有介紹過博多一風堂,好吸引;係openrice既食評排行榜亦高居前位,所以要決定親身去試下有幾好食。去到餐廳門口拎位已經有好多人等位喇,果然吸引好多人黎一嘗博多拉麵風味。我地都等左大約三十分鍾呀.....好肚餓~~~當入餐廳門口,職員一口純正而流利既日語招呼,好親切呀。亦有侍應係日本人,招呼亦好友善同細心因為我唔食得辣所以叫左白丸,男朋友叫左赤丸,另外我地每人再加隻半熟蛋yeah~~~~拉麵到喇,奶黃既湯底不太油膩,先飲一啖湯,飲得出係好香甜濃味既豬骨湯底,真係好似係日本食既正宗拉麵~~~好滿足,好正呀拉麵麵度適中,好彈牙呀~~~塊叉燒同半熟蛋亦好好味,完全收貨!!!試左男友個碗赤丸既一啖湯,係偏辣,飲唔到太多湯,好岩鍾意食辣既朋友。因為實在好肚餓,拉麵份量亦唔夠,我地兩個追加拉麵,食完真係好飽呀~~~~~~