2016-02-03
娘家住北角,經常留意附近有咩特別餐廳可以試下,其實北角多數以茶餐廳為多,好少有西式或者質素較高既餐廳。 今次比我發現到馬寶道竟然有間西餐廳,真係不可不試。 Alize令我諗起愛麗絲,一入去見到logo係兔仔,不禁令我聯想到愛麗絲夢遊仙境😂 入面係一貫西餐廳作風,燈光較氛暗以制造浪漫氣氛。 menu有扒,飯,意粉,蠔,甜品,另有set dinner。 未點菜已經先上餐包供我們享用配以牛油加蒜蓉醬,麵包鬆軟,沾上蒜蓉醬超級好吃,因為蒜蓉醬十分惹味,令到麵包味道得以提昇,即使唔點牛油,都一定要點蒜蓉醬。 Set dinner 前菜海蝦青木瓜沙律 蝦肉新鮮爽口,下面係青木瓜絲+蘿白絲,感覺有點似泰式沙律,不過又唔辣,都幾清新。 番茄忌廉湯番茄蓉同忌廉混合令餐湯呈杰身少少,入口酸酸地,同一般羅宋湯有所不同。 美國安格斯羊T骨伴乳酪檸檬時羅汁牛T骨經常食,羊T骨就第一次,上碟3大片,羊肉嫩滑帶少少羶味,乳酪檸檬時羅汁酸酸地,點左都幾特別。 意式雞肉忌廉汁手工蛋麵手工蛋麵係呢度主打,因為係新鮮手造嘅。 麵質彈牙而且富有蛋味,雞肉嫩滑,雞肉的
入面係一貫西餐廳作風,燈光較氛暗以制造浪漫氣氛。 menu有扒,飯,意粉,蠔, 甜品,另有set dinner。
未點菜已經先上餐包供我們享用
Set dinner 前菜海蝦青木瓜沙律
番茄忌廉湯
美國安格斯羊T骨伴乳酪檸檬時羅汁
意式雞肉忌廉汁手工蛋麵
手工蛋麵係呢度主打,因為係新鮮手造嘅。
芝士雪條
本來想點撻,點知原來要提早預約,咁唯有試下其他甜品,芝士雪條自家製,同我想像的雪條有所不同,由一支牙籤吉住,入口芝士味+牛奶味較出,甜甜地凍凍地,非常軟滑,係比較有驚喜之作。
熱情果茶
Set dinner附送,不用加錢,飲落帶點酸酸甜甜。
愛麗絲夢遊仙境完畢,又要再回到現實。