2021-04-12
如果有用開訂台App搵有乜著數優惠嘅用家,應該對「享慢煮意」並唔陌生,當然我亦唔例外😛。星期五下晝相約朋友嚟餐廳食個Late Lunch,估唔到兩點半鐘都仲係全院滿座!如果我無記錯的話,餐牌上嘅菜式大概同之前無太大分別,不過就多咗個Afternoon Tea Set☕️,價錢只賣$258兩位,唔算貴啵。不過我哋未食晏,齋食下午茶應該唔夠飽,所以再嗌咗嘢食。店員好細心🙏🏻,提議不如先上單點嘅食物畀我哋食住先,食完「午餐」,先再食「下午茶」,慢慢享受。慢煮鮮挪威三文魚忌廉意粉($158),🍝呢碟意粉非常好味,因為三文魚、醬汁同意粉都處理得好好。餸料用上慢煮煎三文魚🐟,而唔係煙三文魚,好有誠意。三文魚煎得好香,一啲都唔腥,而且油脂豐富兼肉嫩,份量亦唔太細件。扁意粉煮得彈牙,掛汁一流!忌廉汁濃而不膩,食落仲好似帶點冬蔭功嘅味道,再配合埋雜菇食,正。紐西蘭羊肉多士($108),呢款係Tapas嚟,所以份量比較的骰。🥖多士上面放咗慢煮紐西蘭羊肉、青咖哩奶酪醬、火箭菜同核桃,由於加咗乳酪,成個組合變得清新,羊肉亦難得唔羶。下午茶有意猶未盡嘅加配項目,即係餐廳嘅名物:流心牛角包🥐。牛角包有鹹有甜,我就要
下午茶有意猶未盡嘅加配項目,即係餐廳嘅名物:流心牛角包🥐。牛角包有鹹有甜,我就要咗最經典嘅龍蝦湯口味(+$28)。
之後就係三層下午茶出場嘅時間✨,進食次序應該係先鹹後甜。
鹹點一:香煎黑松露北海道珍寶帶子,🐚帶子幾大粒,黑松露味並無蓋過帶子嘅鮮味。
鹹點二:西班牙黑毛豬腩,🐷細細件豬腩放上果仁麵包上面,而最上面就有啲蘋果蓉。
鹹點三:蟹肉牛油果三文治,🥪三文治有經微微烘過,中間夾住層唔厚唔薄嘅蟹肉牛油果。
甜點二:鮮莓酥餅,🍓長條形嘅千層酥面層塗上朱古力醬,再放上草莓同藍莓,稍嫌甜咗啲。
甜點四:焦糖爆谷咖啡摩絲, 甜品當然係要由淡食到濃,☕️而呢個咖啡Mousse記住一定要最後食!佢嘅味道同質感係我意想不到的,焦糖爆谷帶點鹹味,配合埋特濃咖啡,完全係衝擊味蕾;而佢嘅口感就似泡沫多過布甸。
飲品方面🥛,我哋要咗熱薑汁鮮奶咖啡(原價$40)同抹茶白朱古力芝味特飲(原價$44)。個人認為呢兩杯飲品味道屬正常水平吧,無食物咁突出。薑汁Latte薑味出,但咖啡味較淡;而白朱古力嗰杯其實OK,唔會太甜,但就無乜芝味元素🤔。
總括嚟講,再次嚟到享慢煮意食飯🍽無令我失望👍,菜式保持自家特色,定價亦唔算貴,不過份量就稍為細啲啲。以Tea Set為例,內容豐富,但就係以輕食類為主,所以比較適合朋友坐低吹水、食少少嘢嘅目的多過食到飽😆。但點都好,你係會食得開心的!最後,我上載埋餐廳嘅完整餐牌以供參考🙏🏻。