2018-05-14 1153 瀏覽
逢年過節都會去酒樓食飯,來來去去果D餐,實在有些厭。今次確定去朋友介紹呢間試⬇️。由於是母親節,訂檯分兩個時段6點與8點,我哋揀左6點,去到已經坐滿曬人了。叫左餸後10分鐘陸續上菜,值得一讚。一圍人唔使個半鐘已經食飽飽,漏左個魚香茄子煲冇上,取消左,應該係漏單。節假日,人多,坐得比較逼,餐廳人手明顯唔夠,想要兩隻碗仔,隻手舉左10分鐘冇人理。今次叫左西檸雞(夠脆,夠味,唔會成口油)西湖牛肉羹(足料,夠滑,推薦,10人份量啱啱好)薯仔牛肉粒(牛肉嫩冇渣表面有蜜糖,薯仔好好食,大家爭住食)骨髓(最最好食,骨髓辣辣哋,一啖一條仔)椒鹽骨(肉嫩,略嫌大塊)菠蘿咕嚕肉(大碟,肉質啱啱好,唔多肥膏,冇骨)薑蔥魚鏢(好抵食,好大煲,比得上其他餐廳一倍咁多,火候唔夠,咬唔到)牛仔骨(夠味,但有兩塊厚身嘅未煮熟)乳鴿(係唯一未食完嘅餸,乳鴿好大隻,但有好多大大條嘅毛未處理乾淨,幾乎每塊斬件都有,睇落冇咩胃口食)總體來講是值得再去嘅,下次可以試下其他菜式,唔係節日去,相信廚師可以發揮得更好。

今次叫左西檸雞(夠脆,夠味,唔會成口油)

西湖牛肉羹(足料,夠滑,推薦,10人份量啱啱好)

薯仔牛肉粒(牛肉嫩冇渣表面有蜜糖,薯仔好好食,大家爭住食)

骨髓(最最好食,骨髓辣辣哋,一啖一條仔)

椒鹽骨(肉嫩,略嫌大塊)

菠蘿咕嚕肉(大碟,肉質啱啱好,唔多肥膏,冇骨)

牛仔骨(夠味,但有兩塊厚身嘅未煮熟)

• 西湖牛肉羹、骨髓