2018-07-06
尖東地庫隱藏一間地道火鍋餐廳 - 阿肥火鍋♨️ 大大塊招牌,沿樓梯落已經有懷舊裝修,好似時光隧道帶你回到過去咁。室內裝修延續懷舊特室,舊式公屋格局、傳統海鮮檔⋯ 睇得出店主對舊香港的懷念。餐廳火鍋湯底有好多選擇,部分要預訂,我地選左 胡椒豬肚雞鍋($128) 火鍋湯底異常好足料,第一次見半隻雞就咁放響湯底煮,豬肚切大大塊,胡椒量都非常多,又有紅棗 杞子 等配料配搭,成個湯底好香好有味,湯底就咁飲好鮮味! 平時湯底d肉我都唔會食,因為滾到熟哂,肉質好"鞋"。呢度,除左雞patpat,半隻雞我都清哂,肉嫩滑口,又多雞油滲出,好好味!豬肚都唔洗講,好好味,洗得夠乾淨,又冇腥味,加上濃濃胡椒湯底一齊吃,味道itchiban!兩個人唔食得多,我地只係叫多兩款:鮮鳳閣雙飛($98) 雙飛係白鱔片&脆鯇片,片片魚片大大片,味道鮮甜,入口爽口👍🏻韮菜鮮肉餃($30),餃子都好大份,好足料,韮菜好鮮!
兩個人唔食得多,我地只係叫多兩款:
韮菜鮮肉餃($30),餃子都好大份,好足料,韮菜好鮮!