2019-12-30 574 瀏覽
朋友生日🎂提議食火焰雞🐔煲,搭輕鐵可係屏山落或坑尾村落,落車後行幾分鍾大路,行見到有間好多人等位嘅村屋,就係嗰到喇!溫馨提示,必定訂位,walk in係食唔到,因為海鮮同雞係每日中午先買,所以早幾日訂位,而且只可訂6-8,8-10,選8-10就可以慢慢食🥢,同朋友傾吓計食飯當日2、3點會再確認海鮮要求,店員會親自到街市選購海鮮新鮮,另外仲可訂墨魚滑、蝦滑同菜……真係成支孖蒸倒落去😚😚一早已安排雞煲底,但海蝦生猛到跳出嚟,只好蓋住😅落酒後,火焰係蓋邊,藍藍黃黃,好有鑊氣咁🔥🔥每幾分鐘,店員都會嚟睇吓熟未,而且仲同我地傾吓計,好似屋企人咁,好nice😍店員提議食海鮮先,雞同豬潤未食得鮑魚差不多紙巾咁大隻推介墨魚滑,早訂都未必有貨,講運氣🤭🤭食完原煲海鮮雞煲後,再加自己選嘅海鮮蟶子好大隻湯底勁濃,整煲海鮮同雞精華,如果加湯底,店員就加,類似 竹蔗茅根湯底,所以無咁熱氣,清甜好多象拔蚌成隻碗咁😋😋平時對醉雞煲麻麻,但呢個雖然落成支孖蒸,但可能雞同海鮮都好新鮮,中和左酒味,食到酒香味外,又唔會蓋到鮮味,勁好食……朋友食晒成煲竹蔗🌿,想再加竹蔗,店員會唔提意,因為過唔夠入味,如果要就下次原煲未煮時

真係成支孖蒸倒落去😚😚

一早已安排雞煲底,但海蝦生猛到跳出嚟,只好蓋住😅

落酒後,火焰係蓋邊,藍藍黃黃,好有鑊氣咁🔥🔥

店員提議食海鮮先,雞同豬潤未食得

鮑魚差不多紙巾咁大隻

推介
墨魚滑,早訂都未必有貨,講運氣🤭🤭

食完原煲海鮮雞煲後,再加自己選嘅海鮮

蟶子好大隻

象拔蚌成隻碗咁😋😋

朋友食晒成煲竹蔗🌿,想再加竹蔗,店員會唔提意,因為過唔夠入味,如果要就下次原煲未煮時加,雖然俾店員拒絕,但覺得好有良心嘅店舖,唔會為左錢而降低自己舖嘅質素👍🏿👍🏿
2019-12-28