2024-01-24
網上見到獲獎小籠包買一送一(買八色小籠包送六粒原味小籠包),就同兩個朋友一齊去試吓。入去之前先打卡,店員就幫我地落左兩籠小籠包。八色小籠包色彩鮮艷,溫度足夠,湯汁飽滿,外皮亦唔會太厚。我試左其中既原味,青瓜味,鵝肝味同蒜茸味。青瓜味做唔到我想像中好fresh既口味,而只係加青瓜絲入小籠包咁。鵝肝的風味不突出同食原味小籠包差唔多。蒜蓉味突出,一咬開蒜汁就爆出黎,相當惹味。第二道菜係上海醬鴨。鴨比較乾身,但調味足夠。不但表皮鹹香,肉亦充滿醬香。第三道菜係李白醉雞。花雕味濃香,但同其他酒樓食到既醉雞冇分別。第四道菜是上海炒年糕。年糕煙靭,炒醬帶鹹甜,不會過濃。最後一道菜是紅油抄手拌麵。拌醬非常麻,我認為是過多的麻掩蓋左其他香料既風味。抄手普通。總括嚟講,如果係為左試特別味小籠包,黎喱度就可能令你失望。但小籠包既味道係水準之上,價錢亦比一般貴。
第四道菜是上海炒年糕。年糕煙靭,炒醬帶鹹甜,不會過濃。