2023-05-13 491 瀏覽
💖半島既英式下午茶食評一直好壞參半,而我係呢幾年入面,隨住愈試愈多各星酒店、西餐廳、cafe既英式下午茶,只可以話半島帶畀我既用餐體驗係最多元化,性價比最高,亦都令我成為佢既忠實fans. 💖先講menu,半島英式下午茶會大約每季轉menu, 有d聯乘主題,甚至只係得個幾月,就好似今年復活節主題係我喜愛既Peter Rabbit, 由3月中出廣告,過兩日打去已經去到4月尾、個主題完結前所有weekends full booking, 唯有不惜平日請假黎朝聖。定期有變化既menu吸引唔少半島fans、主題fans、外籍遊客/商務旅客。💖鹹點同甜點隨住季節同主題係外形或者食材上有變化,每次食都有新鮮感,例如簡簡單單既「經典青瓜三文冶配忌廉芝士」,外形上試過傳統既長方形同蛋卷形,聖誕期間仲有聖誕樹🎄形😍;又例如迷你漢堡包,復活節呢round既餡係海蝦、蟹肉,聖誕節果round係漢堡牛肉。所以好仔細咁品評每件鹹點甜點既味道for自己記錄係ok, for其他人參考價值不大,因為大家唔同時期會食到唔同野。個人認為食半島鹹點甜點個focus可以係欣賞廚師既創新同埋精細工藝,可以係框架內利用不同食材同

💖鹹點同甜點隨住季節同主題係外形或者食材上有變化,每次食都有新鮮感,例如簡簡單單既「經典青瓜三文冶配忌廉芝士」,外形上試過傳統既長方形同蛋卷形,聖誕期間仲有聖誕樹🎄形😍;又例如迷你漢堡包,復活節呢round既餡係海蝦、蟹肉,聖誕節果round係漢堡牛肉。所以好仔細咁品評每件鹹點甜點既味道for自己記錄係ok, for其他人參考價值不大,因為大家唔同時期會食到唔同野。個人認為食半島鹹點甜點個focus可以係欣賞廚師既創新同埋精細工藝,可以係框架內利用不同食材同心思為食客帶來視覺同味覺上既新感受。

💖唯一不變既食物係scone,正如我之前其他食評提過,scone都係一樣好考廚師實力既點心,冇任何花巧外形可言,食客鍾唔鍾意,全憑口感同味道取勝。老實講3-4年前我同朋友都覺得文華東方既scone係最好食,但近1-2年再去果度食,已經冇左以前一入口就心心眼既感覺,我地都唔知係我地口味變左定佢地換左廚師,取而代之,我地都一致認為半島既scone成為我地心中榜首。半島既scone, 大小、軟硬度適中,可以得心應手、保持優雅咁查到cream/ jam,唔會好似之前食評提過有間查查下成個散左。味道方面,scone本身奶油味香、唔會太甜,加埋cream/ jam, 味道恰到好處。之前staycation試過take away D scone, 番屋企隔日叮番熱依然唔會乾粉👍🏻。

💖環境方面,個人係好鍾意歷史文化建築,半島大堂樓底高,一排排既柱樑加上巴洛克風格既裝飾,仲有拱窗,令大堂更顯氣派,身處有近百年歷史既一級歷史建築到食維多利式下午茶,更有氣氛。

💖氛圍感亦都係整個用餐體驗既加分位,聖誕節、過年呢d大節日,有大聖誕樹、半島聖誕熊、桃花,巧妙咁凝聚左在座既食客,大家會有個joint attention, 望住聖誕樹用餐、一齊出去影相。主題下午茶亦都相關小紀念品,例如Peter Rabbit填色簿、Bulgari明信片,雖然都唔係咩貴重野,但感受到酒店既心思,因為呢d野本身都係bonus.

💖現場樂隊亦都係重要元素,唔少五星酒店/西餐廳都有現場鋼琴演奏,而半島有4位樂師小型orchestra, 分別演奏鋼琴、小提琴、大提琴同埋長笛。演奏既歌曲以西方音樂為主,由巴洛克/古典音樂例如歌劇中耳熟能詳既詠嘆調,到流行音樂例如家傳戶曉既迪士尼動畫歌曲都有,試想像下,Canon in D / Colours of the Wind 由敲擊樂、弦樂、管樂合奏帶黎聽覺體驗自然更豐富、有層次。不過疫情/後疫情階段好似唔係每次去都有齊4師live band🥺希望佢地可以日日full team 💪🏻。

💖至於抵唔抵食,其實都好睇果次用餐想focus係邊,如果focus 飽唔飽,半島個下午茶係飽既,但係如果要好似食buffet咁食到12成超級飽,可能要揀d可以refill/ semi-buffet既酒店/餐廳,但個人經驗,有semi buffet既下午茶,可能會因為用左d quota 食周邊野,個下午茶set即場食唔曬,如果take away就要keep到食物新鮮度。如果可以refill既下午茶set, 可能會因為太飽而滯左,要揀個啱自己食野份量同飲食模式既下午茶。如果以上幾個💖point唔係重點,咁真係有好多其他更抵既選擇。

💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖
食Peter Rabbit 主題點少得帶埋Peter Rabbit🐰黎打卡😆

侍應見我咁鍾意Peter Rabbit, 送左本Peter Rabbit x The Peninsula Bear 既填色簿😍。

換上聖誕裝、好識擺pose既半島熊🐻,可以排隊同佢影相😍

除左食物,每年聖誕樹裝飾都有唔同
2023-04-24