2019-10-14 1712 瀏覽
哈哈,一寫唔寫,今晚連出3 post.好啦,咁就黎講吓我愛去既上環飯堂唐宮小聚啦。大大話話都幫趁左上環唐宮好耐(約6-7年)呢間食店都算係少數能保持水準既一間。你知啦而家咩成本都高,我本人認為你可以加價,但做食肆決不能偷工減料,雖知道客人係用真金白銀花錢幫趁,你一走樣,係呃唔到長期食客,而呢間店都真係老老竇竇貨真價實,難怪佢會係我既心水食堂。小吃:肉鬆撐抓餅:金香鬆軟,熱辣辣上枱,作為開胃菜一定能引領你食指大動。簡單既抓餅加上肉鬆同埋蔥花,呢個配搭唔會令你失望沙薑豬手:豬手細細粒略嫌無肉,但係味道就唔錯沙薑味足,如果喜歡圇骨的可以一試燒乳鴿:必吃之選。除左價錢十分相宜(堂食$38,好似有限每人限叫幾隻),即叫即燒有肉汁,鴿肉味鮮。要知道香港既乳鴿大部份食肆同燒味都係冰鮮,我唔敢講佢係咪唔係冰鮮,但係就算佢係冰鮮都應該係比較好級數,因為你一食佢鴿胸就知。唔靚既冰鮮個胸既肉一定係霉既口感,佢就有彈性,維持肉質鮮嫩。主菜:荷葉飯:飯粒分明軟硬適中,荷香四溢,材料足。荷葉飯之中佢都做得算不俗,當然就無咩所謂既驚喜,但係如果一定要叫個飯填肚都真心推介胡椒炒蟹:蟹好大隻,肉多(似是斯里蘭卡肉蟹)可

胡椒炒蟹:蟹好大隻,肉多(似是斯里蘭卡肉蟹)可惜黑椒芡汁太濃稠,味精感頗多,完全淹蓋蟹既鮮。若論蟹,本人較偏好奄仔蟹,花蟹及本地肉蟹,較為有海水鮮味。唐宮似乎對海鮮處理稍遜。唔會再試。

飲料:自家釀梅酒:梅酒乃本人之大好也。叫左燒乳鴿同炒蟹,自然不少得小酌一杯梅酒下菜。梅酒芬香馥郁,不過酒精成份好似幾高,如只有兩三人,且不勝酒力,叫一瓶足矣。

順帶一提,佢既menu 三不五時都會有新菜式,保證你唔會食厭。佢而家都出左名,所以建議去食都要訂位。

2019-05-12
慶祝紀念