2015-10-08 4477 瀏覽
本來打算去元氣食平價壽司, 我係cheap人一個, cheap人計cheap數, 兩位, 也要三百, 不如食平價放題, 每人多付數十元, 便刺身、壽司、燒、炸、煎、煮、甜一應俱全, C9的思考方法, 你唔會明的了....哈哈...近年的日式放題, 水準差極有限, 還記得十多廿年前, 香港初初開始有日式放題, 質素參差得緊要, 隨市場的成熟和汰弱留強, 好的留低, 差的消失. 還記得半年前去過此大廈的一樓: 漁屋, 今次來到, 已經消失, 幸好, 三樓還有一間, 不致白行一敞.六時前到達, 人不多, 不需等位, 早場只是$206/一位. 每次去元氣食壽司, 啤酒加刺身, 每位差不多也要百五元, 這裡只需多付七十元, 吃得暢快好多好多.... 這裡的入單紙, 用膠架層層分開來放, 免卻了一整疊, 揭來揭去, 也算方便了少許...近來全城放題食肆, 都供應的cheap cheap 韓啤: d-Dry. 金巴利街的韓國餐廳都有供應, 但一罐價錢, 起碼收$25-$30, 這裡任飲, 今晚只飲了三罐, 也夠付多那七十元差價吧, 睇怕韓式餐廳也要換一換啤酒牌子了.先吃刺身是常識吧, 睇相, 又知我
本來打算去元氣食平價壽司, 我係cheap人一個, cheap人計cheap數, 兩位, 也要三百, 不如食平價放題, 每人多付數十元, 便刺身壽司、燒、炸、煎、煮、甜一應俱全, C9的思考方法, 你唔會明的了....哈哈...
先吃刺身是常識吧, 睇相, 又知我out-focu 啦..., 相機唔聽話, 專登影櫻花, 可能知我想去日本看櫻花. 日本的國花其實不是櫻花, 而是菊花, 二戰後, 美國人就寫過一本書名為"菊花與劍", 想了解日本人, 不過錯過此書. 菊花在香港人心目中, 就真係與日本人想像差得多了, 提起菊花, 香港人一定諗到: 拜山... 其實.."拜山壽司"都幾有卓頭...
刺身, 不要平價芥辣吧, 尤其是那些食家兼畫家, 先把顏料(醬油和芥辣)撈起, 攪呀攪..., 攪到泥水一樣的醬料, 把魚生放落去浸, 簡直係極品啦. 藍鰭吞拿魚的重金屬含量, 比普通的吞拿魚還要高, 我還是吃回平價貨好了, 味道差好唔多啫, 仍然鮮味.
香港人致愛的三文魚, 日本魚生原教旨主義者一定睇你唔起, 哈哈.... 唔緊要, 最緊要自己覺得好味就夠了 鮮橙色魚身, 厚白粗間, 少少醬油, 已帶出鮮味, .
日本人喜愛吃鯛魚, 香港稱為𩶘魚, 淺粉紅色, 味道比起其他魚類為淡, 如果不是即殺即做的刺身, 很難吃得出其原有的鮮味, 日式放題貨色, 這店算合格.
油甘魚, 又是另一款 日本魚生原教旨主義者近年最多批評的刺身, 無辨法, 當變成了群眾口味之後, 那些自命taste"高一等"的人, 總會看不起大眾口味. 油甘魚也是我最愛, 口感滋潤, 顏色光滑, 切得肥厚, 肉質油份又夠重, 入口鮮美.
之前研究過, 八爪魚、墨魚、魷魚的膽固醇含量不同, 去政府食物安全中心的網站了解一下, 魷魚的膽固醇的確超高, 但八爪魚的膽固醇含量只與豬牛相差無幾, 我看完後, 都放心吃多幾件....至於魷魚...以後都係唔好睇咁多"膽固醇含量表"為佳....哈哈..
蟹子壽司, 又是一款呃了香港人好耐的壽司, 近年香港人知道, 蟹子其實是飛魚子, 但名稱叫慣了, 無謂改來改去, 橫掂....牛丸都無牛肉, 龍蝦丸無龍蝦,  菠蘿包冇菠蘿, 老婆餅都冇老婆啦.... 不過, 大家可能都不知道, 十年人事幾翻身, 現在的蟹子壽司, 不是蟹子, 也不是飛魚子了, 但卜卜脆依舊, 圍圈的紙菜超新鮮爽脆, 夠誠意了.
壽司種類不多, 但正常款式都一應俱全, 水準也好, 之前吃了甜蝦, 忘記影相, 玻璃虎蝦做的壽司, 脆口新鮮. 後面的鰻魚, 與元氣水準差不多, 但切得較厚, 入口的豐滿度大增.
火灸三文魚和火灸左口魚群邊, 肥脂夠多, 燒過後, 釋出少少油份, 入口甘香.
吃日式放題, 要遇到新鮮的海膽, 真是難過登天, 通常都是溶了一半的漿糊狀海膽, 但今天好幸運, 又或者是 因為早上我拜過神才出門口, 所以今晚來的海膽手卷, 比起超市自己揀的還要新鮮, 全是沙粒狀的新鮮表面, 用放大鏡也找不到溶解位置, 入口鮮甜, 好滿意....
各式串燒, 水準都是合格以上, 脆瓜燒得香口, 內裡水份多, 冬菇略為乾身, 牛舌雖非厚切, 但表面燒得香脆, 內裡軟熟.
炸蠔, 表面的漿粉不厚, 夠脆, 內裡的蠔身雖細, 但仍保持濕潤, 熱度十足, 咬開後, 熱氣直升, 小心辣口. 芝士魚丸, 彈牙中有粘粘的芝士漿, 味道濃厚, 與魚丸配合得宜.
牛油野菌帆立貝, 不斷起泡的上檯, 超熱, 牛油香氣, 帶子彈牙.
2015-09-17