2017-06-08 269 瀏覽
同朋友去咗油麻地「私房御約」試吓私房海鮮套餐,入到去餐廳空間位置大,坐得都幾舒服。呢度出名新鮮海鮮,我哋揀咗個「龍躉海鮮餐」,$298一位,呢個套餐有我最鍾意嘅龍躉肉,所以就揀咗。套餐包括「日本放養豬梅肉」、「扎扎跳基圍蝦」、「深海龍躉魚腩」、「蟶子皇」、「手打墨魚滑及鮮蝦滑」、「元貝皇連裙邊」、「自製鮮蝦豬肉餃」、「蟲草花紅棗冬菇蒸雞」、「時令七色蔬菜」、「南瓜粟米排骨粥」、同埋「精選甜品」就係木瓜雪耳糖水等等。係等緊嘢食期間,店員就攞咗一壺菊花茶同埋兩個杯俾我哋飲,菊花茶入面仲有杞子同埋圓肉呀,好少餐廳會有咁滋潤嘅茶水飲,飲落口清清地,好正啊。店員就攞咗一盆新鮮嘅海鮮俾我哋睇,之後親自將豬肉同埋基圍蝦放入蒸爐入面蒸,之後冚返個蓋,幫我地計埋海鮮要蒸嘅時間,非常體貼。基圍蝦食落去好鮮甜,而且啖啖肉,唔使點豉油都已經好好食呀。另外豬肉嘅肉質「林」,半肥瘦有口感,好味道!之後就係我最期待嘅龍躉肉啊, 龍躉好厚身,見到都好想食呀,仲有葱可以僻咗啲魚腥味。龍躉肉食落去好滑,啖啖肉而無骨,非常鮮甜嘅魚味道,必食,大愛!除此之外,仲有我至愛嘅扇貝兩大隻,蒸完之後有啲鮮甜汁可以飲係單貝殼度,飲落去

另外豬肉嘅肉質「林」,半肥瘦有口感,好味道!

除此之外,仲有我至愛嘅扇貝兩大隻,蒸完之後有啲鮮甜汁可以飲係單貝殼度,飲落去有少少清甜、鹹鹹嘅味道,絕對係新鮮扇貝嘅汁,扇貝咬落去好爽口,咬咗幾啖就食咗落肚啦。而裙邊好長咬落去爽口,可以滿足晒兩個願望,哈哈。

最後食返啲蔬菜,分別有娃娃菜、南瓜、粟米同埋青椒等等清下腸胃,等個肚仔冇咁濟。之後就有私房菜自製餃子同埋雞食啊!餃子皮唔算太厚,雞既肉質鮮嫩,肉質滑嫩,又係必食之選。

最後將所有海鮮蒸完晒嘅汁,所有精華用黎煲粥,每人幾碗,真係非常滿足同埋飽肚啊。

食咗咁多野一人都係$200,就可以食到唔同種類嘅海鮮,一句講晒平靚正!