2015-05-16
無啦啦,我哋興用個「真」字強調一件事。但係,海鮮就海鮮啦,咩叫「真」?當然,M記魚柳飽夾嗰塊魚柳都係真,但經過n重加工咁鮮。如是者,除咗食刺身,都冇乜可能食到最raw最真嘅海鮮。係連你阿媽夜晚撚兩味,都要落鹽加鼓油。咁煮法,已經叫好輕手。於是,飲食版朋友推介,要真味就要去皇朝!一行8人,終於明白何謂「真」。真者,重原味,無須加添任何配料,簡單嘅荷葉蒸鍋煮,忠實呈現材料原汁原味。大膽講,只要夠fresh夠天然,而且蒸煮控制得宜,唔使用任何勺鑽方法煮嘅菜都好好味。大大隻青口、帶子、瀨尿蝦、蟹、鮮魚……大啖大啖品嚐無添加嘅原味。事前,老闆特登落定米同水喺鍋嘅下層,上層一路蒸煮海鮮,下層一路滾粥,同時盡收上層食材香氣餘韻。最後一道菜,正係呢鍋飽肚粥,即使得米粒同菜,經過上層多重蒸煮後已經盡收百味,調配出無可比擬嘅百鮮之味。呢餐教人一試難忘,亦為我哋上咗寶貴一課︰海鮮同搵老公一樣,真材實料最重要。老闆亦好健談,詳細講解選擇食材之心得。尋常住家菜,有著一般認為頂級。大廚帶至俾到你嘅好味道埋單,友情價位位$380。係貴,不過,此刻鮮味無價。
咁煮法,已經叫好輕手。
荷葉蒸青口
大大隻荷葉蒸帶子
荷葉蒸魚
荷葉蒸蟹
尋常住家菜,有著一般認為頂級。大廚帶至俾到你嘅好味道
埋單,友情價位位$380。係貴,不過,此刻鮮味無價。