2024-12-16 0 瀏覽
香港其中一間出名既拉麵, 主打醬油拉麵。除左出名好食外, 店長既個性都係呢間店既名氣之一。 今次就試下碗拉麵係咪同店長一樣咁有個性。早放工果晚就黎試下, 唔洗點排隊就入得。上枱後先打張卡, 望起似一碗好食既拉麵 湯底: 揀左特製醬油拉麵,  湯面有雞油覆蓋, 但飲落完全冇油既感覺。可能有雞油覆蓋住, 食到最後拉麵湯都未變涼。湯頭飲落順喉, 亦冇苦澀味(醬油湯底過濃時會有呢個問題)。 配上拉麵食唔會過鹹或唔夠味, 食完個麵都冇口渴或飽濟感。麵質: 雖然使用幼麵, 但幾彈牙, 食到最都唔淋, 如果再硬啲更好。配料:叉燒:叉燒有二款,各有兩塊。店員話今天係使用鹿兒島豬,  豬腩肉明顯多陣油香味,  而豬肩肉就豬味較重。味蛋: 蛋流心, 煮得岩岩好, 唔會過生過熟, 但漬得唔夠耐, 味道淡左啲。荀:同大多店一樣, 都有少少荀臭味。  荀尾切開一絲絲, 食落幾爽脆。 結論:可能期望過高, 冇想像中咁驚艷, 但係一碗好拉麵要有既元素佢都有。同其他拉麵店相比, 不論拉麵味道或環境都十分舒適。如果唔洗排隊, 都值得一試, 始終香港好食既醬油拉麵唔多。
 今次就試下碗拉麵係咪同店長一樣咁有個性。

湯底:

麵質: