2009-08-24 7 瀏覽
前日朋友慶祝我同另一朋友既生日, 朋友們想去cafe, 可坐耐d.之前聽另一朋友黎過哩間都ok, 所以我就book左哩間.打電話book 既時候話天堂區比人包左場, 只得地獄區, 生日流流o係地獄過真係唔老like而且我個人係鍾意d 非常光猛既cafe, 不過都冇位, 將就下啦上到去, 天堂同地獄係分兩邊門口入.我地入到去見到都幾多staff, 大約6個左右, 行來行去呆呆滯滯... 而且除老細外, 其他人一看衣著便知佢地已經o係旺角打滾十多年既青少年.後生細仔創業應給予鼓勵.環境頗黑. 牆都是油上黑色. 而且油漆不太均勻. 地獄區沒有什麼裝飾.之前看友人既照片在天堂區有壁畫, 真像伊甸園. 想不到地獄區真係咩都冇. 故有"地獄"之稱?我地入到去話book左位. 但似乎佢地搵左好耐都搵唔到個名...通電話o個時話比左間vip 房我地. 就等我看一看, 間vip 房o係廚房旁邊, 約長10呎, 闊4-5呎. 沒有豪裝, 電視滿雪花, 看不出有多"vip". 索性改為地獄之房可能更有卓頭vip 房內有數名顧客入坐, 有中年男仕及2,3名旺角少女, 開心嚷著"寫野寫野".我地只係遲左3個字至
之前聽另一朋友黎過哩間都ok, 所以我就book左哩間.

上到去, 天堂同地獄係分兩邊門口入.
後生細仔創業應給予鼓勵.

我地只係遲左3個字至半個鐘... 咁快就比左人入坐.
講真看見vip 房是這個樣子, 我這壽星都冇乜mood 再留o係度.
好可惜老闆太識做生意, 堅決趕走房中客.

間房真係大到呢....... 12人剛剛好夠坐. 但有兩個要坐行山用的摺椅.
坐了一個鐘左右落單. 講真, 我都認唔出邊個係staff 邊個係人客. 我唔敢叫, 佢地唔知我地係咪叫佢地所以又唔敢行過黎.

我要左個辣汁蝦天使麵$59, 飲朱古力雪香+$?

朋友的mocha同我既雪香. size 大得多.
雪香味道非常濃. 調出既味道不太甜. 但朱古力非常重手. 如果要在這朱古力中飲得出甜味, 相信都要下唔少糖.
但總好過某些食店吝嗇得用水開稀
其實我都不太知雪香係咩東東. 好似飲緊一杯好濃既朱古力咁!

辣汁蝦天使麵, 原本係闊條麵黎, 但可惜沒有闊條麵要轉天使麵.
來到, 芬香撲鼻, 此乃蒜既香味. 看到是一片片的蒜片. 就咁食都ok, 帶少少酸味, 唔會太攻鼻.
天使麵剛剛好唔會過林.
蝦都有3,4隻. 頗大隻同爽口, 但食得出有些少雪味.
d 汁唔太均勻, d 麵有時冇味, 有時食到甜甜地既汁.
食完之後望一望友人那個和我叫一樣的蝦天使麵, 只剩數圈辣椒. 反過來我清了碟. 沒有剩. 才發覺這個什麼辣汁天使麵沒有辣味... 自己食既時候都忘記左哩兜麵應該係辣至岩架喎...

份量來說並不多. 可以講兩三口就食完. 我來之前在旺角掃完街, 因此還可以啦. 其他男仔真係慘. 食完睇黎要陪佢地去食夜宵.

哩間cafe 我諗2-4人來會比較好, 可坐卡位.
天堂區同地獄區都冇改錯名, 天堂那邊可能好快樂, 地獄真係乜都冇. 可能店主想顧客來真真正正體驗下地獄既環境
加點建議, 如果在餐牌加些地獄菜色會較為吸引, 例如地獄拉麵

相信天堂區應該比地獄區吸引得多, 沒有特別事故都別要敲地獄之門.
mocha同朱古力雪香既分別
好濃