2017-10-22 228 瀏覽
今晩因為要同兩個同學去銅鑼灣傾project,傾完就一齊食埋飯。有人提議去打邊爐,都好喎尤其今晚又涼涼地,幾適合食火鍋於是就上openrice 搵有咩好野,發現漁火好似幾正,從相片看到火鍋料都幾新鮮就吸引左我地一行三人上來了一坐低就混醬油先我地揀左個幾特別嘅湯底一黎到已經聞到濃烈胡椒豬骨味湯滾左後每人先飲一碗湯暖一暖胃先,一個字有三隻巨花甲,食落夠鮮味呢款湯底十分推介。雖然係中size,都唔少喎,三個女仔食都足夠好新鮮!食完第一塊已經停唔到賣相已經比到人新鮮嘅感覺,當然食落都好鮮味四色丸係必點的,本人認為最正係蝦丸仲有櫻花蝦係表面,有誠意食落爽口彈牙。魚腐魚片頭都勁好味雜菜籃分別有唐生菜、冬菇、西洋菜同粟米沖洗乾淨,菜葉翠綠因為有同學菌類只吃金菇,所以我哋都點咗碟份量足!今餐真係好豐富,三個人點到一枱都係嘢食真係好開心😃我地仲點竹庶茅根水,微甜唔錯三個人$1031埋單,打邊爐來講唔算貴。總結: 地方唔算大,但都有間大房適合一大班人由於環境算靜,食材新鮮,服務唔錯,會再幫襯尤其下次會想試推介海鮮刺身
一坐低就混醬油先
我地揀左個幾特別嘅湯底
花甲豬骨煲
一黎到已經聞到濃烈胡椒豬骨味
湯滾左後每人先飲一碗湯暖一暖胃先,一個字
有三隻巨花甲,食落夠鮮味
呢款湯底十分推介。
牛頸脊
雖然係中size,都唔少喎,三個女仔食都足夠
好新鮮!食完第一塊已經停唔到
爽彈脆鯇片
賣相已經比到人新鮮嘅感覺,當然食落都好鮮味
四色丸同雙拼魚腐魚片頭
四色丸係必點的,本人認為最正係蝦丸
仲有櫻花蝦係表面,有誠意
食落爽口彈牙。魚腐魚片頭都勁好味
時令什菜籃
雜菜籃分別有唐生菜、冬菇、西洋菜同粟米
沖洗乾淨,菜葉翠綠
金菇
因為有同學菌類只吃金菇,所以我哋都點咗碟
份量足!
今餐真係好豐富,三個人點到一枱都係嘢食
真係好開心😃我地仲點竹庶茅根水,微甜唔錯
三個人$1031埋單,打邊爐來講唔算貴。

總結: 地方唔算大,但都有間大房適合一大班人
2017-10-19
花甲豬骨煲