2022-01-07 191 瀏覽
趁最後一日有堂食,大家都食盡佢。我發現身邊嘅朋友都好鍾意打邊爐,所以又係去打邊爐! 好少嚟上水區,所以唔知揀邊間,住上水嘅朋友就叫我同佢去食牛摩,好彩朋友知道應該好多人食,所以就一早用定電話app攞飛,所以去到唔使點等就有得入座啦,排隊嘅時候見到門口有一個放日本和牛嘅雪櫃,見到雪花紋都係好靚!都唔知幾耐之後先再有得食晚市,所以就食豪小小,食美國和牛套餐,湯底見到有個牛魔頭嘅雞白湯,好得意所以就嗌咗佢!坐低好快就已經有個湯底,見到實物真係好得意,不過個煲滾得好快,所以個牛魔頭就好快溶咗了。落單嘅時候可以揀要唔要第一輪嘅雞同豬,我同朋友就麻麻地雞,所以就淨係要豬同牛就算。見到第一輪啲和牛覺得雪花紋好靚,而且碌完之後食落去肉質都係嫩嘅。叫咗下兩級嘅牛肉試下,發現真係喺味道同色澤上面真係有分別!座位出面可以拎到蔬菜同埋一啲丸類配料,朋友就拎咗啲烏冬,我就拎咗玉子豆腐同埋壽司試下,醬油區都有好多唔同嘅配搭我就拎咗柚子醋同埋豉油。飲品都有幾個櫃可以拎到唔同嘅嘢飲,朋友就拎咗解茶但係我就梗係拎沙冰飲啦平時出面買好貴㗎嘛。有蘋果沙冰同埋芒果沙冰,我就揀咗蘋果沙冰,甜度適中,而且都唔會好快溶雪,幾好。朋

都唔知幾耐之後先再有得食晚市,所以就食豪小小,食美國和牛套餐,湯底見到有個牛魔頭嘅雞白湯,好得意所以就嗌咗佢!坐低好快就已經有個湯底,見到實物真係好得意,不過個煲滾得好快,所以個牛魔頭就好快溶咗了。落單嘅時候可以揀要唔要第一輪嘅雞同豬,我同朋友就麻麻地雞,所以就淨係要豬同牛就算。見到第一輪啲和牛覺得雪花紋好靚,而且碌完之後食落去肉質都係嫩嘅。叫咗下兩級嘅牛肉試下,發現真係喺味道同色澤上面真係有分別!座位出面可以拎到蔬菜同埋一啲丸類配料,朋友就拎咗啲烏冬,我就拎咗玉子豆腐同埋壽司試下,醬油區都有好多唔同嘅配搭我就拎咗柚子醋同埋豉油。飲品都有幾個櫃可以拎到唔同嘅嘢飲,朋友就拎咗解茶但係我就梗係拎沙冰飲啦平時出面買好貴㗎嘛。有蘋果沙冰同埋芒果沙冰,我就揀咗蘋果沙冰,甜度適中,而且都唔會好快溶雪,幾好。朋友覺得豬肉肥瘦適中,亦都係嫩口,唔錯唔錯。本身個套餐包埋墨魚滑,但係太遲嗌,所以已經賣曬啦,真係好可惜。不過見到仲有鴨血同埋牛舌,我覺得牛舌係驚喜地好食,薄薄地所以可以好快熟,牛舌嘅味道足夠之餘亦都有牛舌嘅爽脆感覺。所以牛舌我自己都嗌咗四五碟嚟食。密密食一個鐘頭之後就開始收手食甜品,呢間同屯門嗰間相比,就冇咗乳酪味雪糕,不過朱古力味雪糕都係幾好食,而且可以喺隔離係咁加唔同嘅配料,咁就豐富咗成個雪糕! 甜品櫃仲有泡芙同埋布甸,不過我食咗雪糕已經好足夠,等遲啲再儲下錢食高一級嘅牛肉。
2022-01-06
15 分鐘 (堂食)