2006-10-15
是日啲食飯時間調到亂七八糟,差唔多成五點鐘先食第二餐飯。經過蘇杭街,就緊係唔會錯過搵好嘢食嘅機會啦!眼利嘅阿K一眼就望到遠處嘅「佳記」。根據阿K記憶所及,「佳記」原本响舊北角碼頭度,自從碼頭拆咗之後就唔知去咗邊度,是日終於俾佢撞番。一入到舖頭入面,就俾「竹昇手打麵」呢幾隻字吸引。見下午茶餐仲有得供應,我就二話不說嗌咗一碗豬手麵加咖啡。豬手已經炆得好腍,可以一路食一路啜關節附近嘅軟骨,十分好食;手打麵不愧為手打麵,麵質煙韌又有麵味,一啲梘水味都冇,屬於上品;咖啡係即磨咖啡,咖啡味好香好醒神,唔似普通茶餐廳嘅酸到死翻煲咖啡。阿K叫咗碗雞脾公仔麵,雖然炸雞脾都整得唔錯,但相比之下冇豬手麵咁印象深刻。一個下午茶餐只係十八蚊,已經有麵食同即磨咖啡飲,抵過咖啡連鎖店廿幾蚊一杯嘅咖啡好多,而且手打麵一啲都唔馬虎,是去食下午茶餐嘅不二之選。