2024-06-26 2917 瀏覽
約左朋友一齊食午餐,今次揀左大家都鍾意食既泰國菜,平日仲有午市套餐真係好抵😆舖頭既裝修充滿泰國風情🇹🇭而且坐位都闊落坐得舒服🔸泰式海南雞飯食泰國野其中一樣經常會食既野,成個餐份量好足🐔雞件無骨之飲,肉質嫩滑,配埋油飯真係一流,湯既配料都好多,味道好清甜,則邊仲配左炒雜菜,整體幾平均🔸泰國街邊豬肉串配糯米飯豬肉串燒到好多,邊邊位帶少少焦香,豬肉軟腍唔會燒到好乾,一啖豬肉一啖糯米飯,好有風味😆配左個木瓜沙律,酸酸辣辣好開胃🔸越南絲網春卷春卷外皮薄脆,入面包滿🥕甘筍絲、白蘿蔔絲同木耳絲,略嫌胡椒味有啲勁🔸醃無骨鳳爪沙律每次食泰國野都會點😍鳳爪爽脆,配埋蕃茄同洋蔥,辣得黎好清新🔸芒果雪糕配糯米飯份量比我地想像中大🫣芒果香甜,糯米飯係暖暖地,食落軟糯,雪糕係雲尼拿味,椰皇入面仲有椰肉,成個甜品好滿足🔸青檸梳打青檸味🍋‍🟩酸味適中,又清新又解渴,夏天飲買哂🔸龍眼冰面頭好多龍眼肉,味道唔清甜

🔸泰式海南雞飯

🔸泰國街邊豬肉串配糯米飯

🔸越南絲網春卷

🔸醃無骨鳳爪沙律
每次食泰國野都會點😍鳳爪爽脆,配埋蕃茄同洋蔥,辣得黎好清新

🔸芒果雪糕配糯米飯

🔸青檸梳打
青檸味🍋‍🟩酸味適中,又清新又解渴,夏天飲買哂

🔸龍眼冰
面頭好多龍眼肉,味道唔清甜