2022-07-28 56 瀏覽
放假去慈雲山探下舊同事,佢話天氣熱唔好煮飯,同我去慈雲山中心食嘢,佢知我鍾意食雲吞,就去咗熊貓小雲吞食,餐廳主打細細粒手工小雲吞、涼皮同麵食等等,有不同的餡料、配菜及湯底,環境都乾淨,燈光明亮。以自助形式運作,先去收鋃處落單比錢,之後就去搵位,再去拎嘢食。一口鮮蝦豚肉雲吞20隻,雲吞細細粒,剛好一口一粒,食落個皮好薄好滑,餡料鮮肉中間有蝦肉,味道鮮美,配蝦米紫菜湯,加埋d 芫茜蔥真係好香好鮮甜。卜卜脆炸鮮蝦雲吞,小雲吞即叫即炸,熱辣辣好香脆,加埋酸甜醬味道更佳。一口豚肉雲吞上海麵,揀咗粟米豚肉雲吞,口口雲吞都食到豚肉鮮粟米甜,湯底揀咗清雞湯,配滑溜的上海麵,十分美味!外婆紅燒肉油蔥酥熱撈粗麵,紅燒肉香甜鬆軟,入口即化,肥而不膩。油蔥酥配上滑滑的粗麵和花生等,味道香濃又有口感。芝麻鹽焗手撕雞,雞肉入味又嫩滑,撈埋青瓜絲好爽口!有店內有多款自家製醬料出售,買咗其中一款辣椒油,食麵時食過,味道又香又辣,好惹味!

芝麻鹽焗手撕雞,雞肉入味又嫩滑,撈埋青瓜絲好爽口!