2024-07-23 120 瀏覽
第一城呢邊好多餐廳,朋友帶我去食佢既飯堂,食韓國野。原來呢到午餐主要係食面/飯類,而夜晚主要食燒肉。今日我地夜晚黎到,就簡左燒肉,餐廳既凳係可以打開放袋入去,咁D袋就唔會有燒肉味,好貼心。一入座簡好食咩,店員就開始上小菜,小菜款式好多,有泡菜,蓮藕,用黎包肉既仲有生菜,蘿蔔。點肉既醬都有好幾款,有烤肉醬,蕃茄醬,鹽同埋cheese mayo。我地叫左豬肩肉同埋五花腩,肉類油脂分佈分明,特別係五花腩! 而且豬肉都唔會有韁味。另外,我地仲叫左豬皮,豬皮係本身已經熟左,可以直接食,店主推介我地點咖哩粉,黃豆粉,同埋醬油,第一次試呢個食法,又幾好食,而且豬皮好煙韌,咬落去感覺有D似年糕,好似食緊成塊骨膠原咁。肥牛面豉湯入面好多蔬菜,仲有牛肉,加埋碗飯落去就可以變湯飯。韓式雞蛋羹有高湯既味道,幾特別。
第一城呢邊好多餐廳,朋友帶我去食佢既飯堂,食韓國野。

肥牛面豉湯
入面好多蔬菜,仲有牛肉,加埋碗飯落去就可以變湯飯。

韓式雞蛋羹有高湯既味道,幾特別。