2018-01-15
今日冬至,抽空同阿媽Dum左兩個鐘頭車入西貢,去完香港地質公園、食海鮮,完美的一天。海旁有好多間食海鮮既,我地見到呢間全記海鮮菜館,話係獲得車胎人榮譽既,咁都無謂考慮,直接坐低!呢間店面積很大,而且有好幾層,內部環境唔錯的。門口有好多生猛既海鮮,可以自己挑選,蝦啊蟹啊都非常大隻,海鮮品種繁多,有好多平時街市見唔到既種類。我地叫左個溫馨二人套餐($ 488)揀左四道餸 ——椒鹽瀨尿蝦,蒜蓉粉絲蒸元貝,薑蔥炒蟹,香味椒鹽墨魚。其實人均$ 244有4個餸1 d都唔貴。其中以香蒜椒鹽墨魚同椒鹽瀨尿蝦最為惹味。墨魚很有彈性,口感Q彈,點甜酸醬特別開胃;而椒鹽瀨尿蝦如手瓣般大,炸得夠脆身,蝦肉唔霉,接近蝦尾的部位啖啖肉,超鮮甜!薑蔥炒蟹都幾肥美,蟹都有啖啖肉,可惜冇咩蟹膏啦!蒜蓉粉絲蒸元貝既size非常大隻,但係味道就無功無過,可能未必係原隻蒸,因為個貝肉並冇黏住個貝殼,已經被鏟起左。其實黎西貢唔食海鮮,都唔知入黎做咩啊。全記呢間舖頭位於海旁,遙眼望過去都見到藍天碧海,盡是寫意。
薑蔥炒蟹都幾肥美,蟹都有啖啖肉,可惜冇咩蟹膏啦!