2023-04-05 47 瀏覽
今日去開荃灣如心廣場,見到呢間主打食星馬菜既玖子茶,裝修幾特別幾有情懷,於是就俾佢吸引咗入去。一坐低打開個menu,第一個感覺就係抵食!我地叫咗個煲仔藥膳牛肋肉,咁啱今日天氣凍返少少,食呢啲藥膳煲可以暖下胃就啱啱好。湯底好足藥膳味,仲有杞子,淮山等等。牛肋肉炆得啱啱好,夠晒淋身,其他配菜腐竹同豆卜都炆得好入味。食得星馬嘢,一定要試串燒!我地就叫左個沙嗲牛肉串燒,牛肉表面燒得微微焦香,入面夠肉汁,點埋個沙嗲醬一齊好唔錯。之後試嘅係胡椒豬頸肉粒蟹籽炒飯,一上枱就覺得大大碟同好足料,蟹籽同豬頸肉份量都多,食落有微微胡椒香,飯粒粒分明,炒得岩岩好,唔會太乾身或太濕,有鑊氣,炒得好香。飲品方面我哋就叫咗美祿恐龍雪糕同桔仔話梅水,個美祿恐龍真係好邪惡,上面仲有大大舊朱古力雪糕😈 桔仔話梅水就金非常清熱。最後仲叫咗個甜品,玖子茶煲!入面有大菜糕、雪糕、oreo同朱古力餅。就係因為佢一碗嘢入面有咁多料,所以食落口感幾豐富,唔錯