2020-12-01 44 瀏覽
前幾日揀咗一間泰國餐廳吃飯。因為朋友想食魚,佢又有得加一蚊跟機,唔係,係一蚊加個指定菜色。兩個人食咗唔洗$400,有兩餸一飯加一人一個飲品。先講吓加一蚊嘅係咖哩雞肉,係冇骨嘅淨肉。味道幾好,因為佢有少少甜,好香椰香。一蚊唔好指意佢好多啦,但兩個人都夠分。之後有香葉辣椒炒飯,辣味好勁,好在有個甜甜地嘅咖哩中和下。建議不太吃辣的朋友可以試試叫少辣。佢有得揀豬牛雞,我們要了豬肉。重點嚟喇,就係條泰式盧魚。一向都鐘意食熱辣辣嘅嘢,佢上菜之後點火。一路食一路煮,所以會越食越入味。個火差不多食完之前會自己熄,份量遇到啱啱好、唔會燒焦。好鐘意佢個味道,下次會試埋其他兩個煮法,一個係冬陰公,另一個唔記得咗。飲品都好新鮮,有全個椰青、同珍多冰,我飲椰青勁凍同勁新鮮!

兩個人食咗唔洗$400,有兩餸一飯加一人一個飲品。

飲品都好新鮮,有全個椰青、同珍多冰,我飲椰青勁凍同勁新鮮!
2020-11-26
  • 泰式明爐烏頭魚