2013-10-12 779 瀏覽
   是日晚同frd去睇舞台劇。有好劇睇當然開心,但系都唔可以唔醫飽個肚先啦     出發!!! Around6點就早早來到鵝頸街市,朋友熟門熟路帶佐我來到榮記坐下,並且好快就落佐單。   6點幾呢個時間 真系幾早 觀察佐四圍 人唔系太多 多數系三三兩兩系度食飯 同夜時間情景幾唔同啵.   一路食到七點幾 人就開始慢慢多佐啦 到走果時 整個場差唔多都full佐了喔~   其實幾中意大班人系街市食飯,d菜雖然唔精緻但系好味實惠又有屋企嘅味道,加埋大家開心嘅氣氛   呢晚其實叫好少野食。啫啫芥藍,鎮江豬仔骨,同埋豉油炒麵,簡簡單單。   啫啫芥藍    分量都幾大份 芥藍好新鮮 不過味道就唔系好特別 屋企味道   鎮江豬仔骨   朋友強力推薦嘅菜式。 四塊大大塊豬排 拎上來就聞到陣陣酸甜味 好期待。 不過食落就有d失望。 外表略略炸過 内裏肉就好滑嫩。 肉醃制過好入味,加上鮮嫩的肉質,幾好味。 不過美中不足系酸甜汁 酸味唔夠 同埋汁未能很好裹系豬仔骨外表 只系澆系上面 汁好稀 應該無勾過芡。 如果汁稠d可以鎖系肉身出面 鎮江醋味再出d 就會更加好!!!   豉油炒麵   好好味嘅豉油炒麵,

啫啫芥藍
   分量都幾大份 芥藍好新鮮 不過味道就唔系好特別 屋企味道

鎮江豬仔骨

豉油炒麵
   好好味嘅豉油炒麵,系迄今為止食佐最好味嘅炒麵之一。 豉油均勻分佈系每一條面身上 芽菜火候剛好唔覺得有出水問題 面好干身 又唔油膩 豉油味亦都拿捏得好好 唔會太鹹。加埋辣醬一起只系想講一句 好味啊!!

總體來講,人均一百蚊有找,都幾抵食。 菜就有住家菜feel 不過除佐豉油炒麵其他味道唔錯不過就唔系太突出。 大家聚會抵食之選!!

啫啫芥藍
鎮江豬仔骨