趁阿女考完試,一家人出嚟happy下,今日嚟咗MegaBox嘅呢間熊小館親子餐廳。成間舖都有好多大大小小的熊bear bear,周圍都係打卡位,仲有一個專比小朋友玩嘅play area,裏面有煮飯仔、大量圖書、車車玩具等,而作為一間親子餐廳, BB櫈、兒童餐具和兒童餐等當然唔少得,好想讚一讚佢個碗,個底有條防滑膠,唔會咁容易俾小朋友推跌。每張枱仲有一隻小啤啤陪小朋友食飯,而老闆都好親民,同我啲小朋友玩得好開心。仲有值得一讚就係,部份位置可以望到樓下溜冰場,信信和心心都睇得好開心。我哋四個人叫咗一個二人餐,另外散叫加咗幾樣野。今日嘅餐湯係羅宋湯,有少少辣,小朋友未必啱食,附送蒜蓉包一片。跟餐嘅前菜,我哋揀咗法式蛋黃醬焗鮮蘆筍,鮮蘆筍好鮮嫩,面頭有啲好似蒸蛋咁樣嘅醬,健康好味。另外我就加咗「尼哥斯吞拿魚沙律伴溫泉蛋」( $68 ),除咗沙律菜,仲有三色椒、車厘茄、熟吞拿魚碎,同埋一隻溫泉蛋開半,附送一隻酸酸甜甜嘅醬汁,清新開胃。另外仲有法式香草牛油焗田螺( $50 ),有好多嘅薯蓉墊底,面頭有大概六隻田螺,腍身又帶着香濃嘅牛油味,薯蓉都入味。主菜方面,跟餐揀咗個「燒美國穀飼厚切小牛扒伴醋漬

餐湯及蒜蓉包
法式蛋黃醬焗鮮蘆筍

尼哥斯吞拿魚沙律伴溫泉蛋

法式香草牛油焗田螺

主菜方面,跟餐揀咗個「燒美國穀飼厚切小牛扒伴醋漬野菌」,果然是小牛扒,所以塊牛唔係好大,但肉質都OK,我哋揀咗七成,偏熟左啲,如果五成應該會更juicy。另外配上薯條、三色椒、茄子、煙肉包蘆筍,同埋醋漬野菌,啲菇真係酸咗少少。
燒美國穀飼厚切小牛扒伴醋漬野菌

另一個跟餐主菜係芝士焗忌廉菠菜龍利柳飯,好大碟,勁多芝士係面,魚柳都大塊,芝士味香濃。
芝士焗忌廉菠菜龍利柳飯

仲有一個散叫嘅軟殼蟹牛肝菌意粉,成隻軟殼蟹送上,炸得唔算油,意粉汁好好味,啲菇都煮得唔錯。
軟殼蟹牛肝菌意粉

我哋將二人餐同散叫嘅主菜upgrade,所以有三杯特飲包括熱情玫瑰(玫瑰花茶熱情果)、草子苺苺(士多啤梨橙汁)、橙色派對(芒果橙汁),全部賣相都好靚,味道都唔錯,基本上都係果汁,嗰個熱情玫瑰仲好香玫瑰花味,真係有玫瑰花瓣喺度。

跟餐原本有兩個雪糕球,我哋升級左其中一個做生日版心太軟,只加$24 ,寫住Happy birthday之餘,仲會插埋蠟燭俾你,順便同兩位六月之星慶祝生日。心太軟都做得好好味,有芒果和忌廉伴碟。
跟餐甜品雪糕
生日版心太軟

我見佢餐牌仲寫住生日優惠免切餅費,所以帶小朋友嚟呢度慶祝生日應該都好開心。

能夠有個位比佢地去玩,等我有餐安樂茶飯食,仲要價錢唔貴,真係唔錯,最後兩個小朋友仲玩到唔捨得走呢!
2019-06-09
法式蛋黃醬焗鮮蘆筍